Έχουν πάρει φόρα -τρόικα και κυβέρνηση- και σκοπεύουν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Με όπλο το «μνημόνιο» και σύνθημα «τη σωτηρία της πατρίδας» έχουν πάρει φόρα και ξεκληρίζουν ότι βρουν μπροστά τους προκειμένου να διασωθεί το σύστημα και τα αφεντικά τους. Εργασιακές σχέσεις και κοινωνική ασφάλιση, οι πρώτοι στόχοι τους.

Πολλά έχουν γραφεί για τα εργασιακά. Ας δούμε όμως μια ιδιαίτερη πλευρά των εργασιακών σχέσεων η οποία σχεδόν δεν αναφέρθηκε και δείχνει ανάγλυφα τόσο την ταξική τους προσήλωση όσο και την κοινωνική τους αναλγησία. Πρόκειται για την αμοιβή της εργασίας ανήλικων παιδιών από 15 με 18 ετών. Μέχρι τώρα ο σχετικός νόμος προέβλεπε:
Νόμος 1837/1989: «Για την προστασία των ανηλίκων κατά την απασχόληση και άλλες διατάξεις», (Φ.Ε.Κ. 85/Α/23-3-1989)
Άρθρο 6
Αμοιβή
Οι ανήλικοι εργαζόμενοι αμείβονται με βάση το κατώτατο τουλάχιστον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατ’ αναλογία των ωρών απασχόλησής τους.
Θεώρησαν λοιπόν οι σοσιαλιστικοί εγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ πως είναι υπερβολικό να αμείβονται -εάν αμείβονται- με 740 ευρώ (μεικτά) το μήνα και αποφάσισαν:
Άρθρο 8
(του μνημονίου Ε.Ε.- ΠΑΣΟΚ)

Σύμβαση μαθητείας
Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Με βάση έκθεση της UNICEF και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, στην Ελλάδα οι ανήλικοι εργαζόμενοι είναι περίπου 15.000 και σπρώχνονται βέβαια στη δουλειά από τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανάγκη να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα. Σ’ αυτούς δεν υπολογίζονται παιδιά που εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, παιδιά γεωργών και κτηνοτρόφων, τσιγγανόπουλα αλλά και χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο και που αμείβονται από ελάχιστα έως καθόλου.
Σ’ αυτό λοιπόν το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της νεολαίας αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τη «σωτηρία της πατρίδας» κόβοντας 8,88 ευρώ από το μεικτό μεροκάματο των 29,6 ευρώ. Πέρα από αναλγησία, δεν είναι ξεφτίλα; Πλήρωσαν οι κεφαλαιοκράτες, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, τα λαμόγια, οι φοροφυγάδες και δεν μας έμειναν παρά οι ανήλικοι εξαθλιωμένοι; Πόσο θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με τα 8,88 ευρώ τη μέρα των ανήλικων; Δεν είναι οικονομικός ο στόχος τέτοιων μέτρων. Ξέρουν πολύ καλά πως οι περικοπές στο μεροκάματο του ανήλικου, η κατάργηση της σύνταξης της χήρας, η πληρωμή της ασπιρίνης από τον συνταξιούχο, δεν έχουν να κάνουν με οικονομικά μεγέθη. Ένα μήνυμα θέλουν να στείλουν στους εργαζόμενους: Μπορούμε να σας τσακίσουμε, είμαστε τα αφεντικά, το σύστημα είναι ζωντανό. Δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να απαντήσουμε. Δυναμικά, οργανωμένα, συντονισμένα, ενωτικά. Κατά μέτωπο επίθεση.

Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!