Cagoule σημαίνει κουκούλα. «La Cagoule», χαρακτήρισε ο Tύπος της εποχής την Οργάνωση Εθνικής Επαναστατικής Δράσης, στη δεκαετία του 1930 στη Γαλλία, οργάνωση τρομοκρατική, φασιστική, αντισημιτική και αντικομουνιστική, πολλά στελέχη της οποίας επάνδρωσαν το προδοτικό καθεστώς του Βισί, επί ναζιστικής κατοχής.

Έτσι καθιερώθηκε ο όρος και το περιεχόμενό του, όπως διαβάζουμε σε μία υποσημείωση της πολύ καλής έκδοσης των γραπτών του Ν. Ζαχαριάδη, από το 1940-45. Κι οι συνειρμοί αυτόματοι. Ποιοι είναι οι σύγχρονοι καγκουλάροι;
Οφείλουμε εδώ να αναγνωρίσουμε μία πολύ μεγάλη επιτυχία των αρμοδίων Αρχών, δηλαδή των υπηρεσιών καταστολής, αλλά και των υπηρεσιών κλοπής του ίδιου του νοήματος των λέξεων. Είναι τα ΜΜΕ που «κόλλησαν» το χαρακτηρισμό «κουκουλοφόρος» σε οτιδήποτε έχει σχέση με διαδηλώσεις και συγκρούσεις, στοχεύοντας ευθέως στη νεολαία, που δεν στριμώχνεται στο περιθώριο και εξεγείρεται. Ένας χαρακτηρισμός που έχει ταυτιστεί στη λαϊκή συνείδηση με ό,τι το πιο βρόμικο, που παραπέμπει στον καταδότη, το συνεργάτη των κατακτητών, τον τραμπούκο, το όργανο του σκοτεινού παρακράτους.
Την επομένη του παλλαϊκού ξεσπάσματος της 12ης Φλεβάρη τα αντανακλαστικά τους λειτούργησαν με αξιοθαύμαστο αυτοματισμό, δεν αρκέστηκαν στην απύθμενη υποκρισία τους για τα καμένα νεοκλασικά κτίρια. «Μα δεν είχαν πληροφορίες οι Αρχές για το τι συνέβαινε μέσα στη Νομική;», αναρωτιόντουσαν οι δημοσιογραφικοί αστέρες εμφανίζοντας ως απόλυτα φυσιολογικό να δρουν μέσα στο φοιτητικό και νεολαιίστικο χώρο οι μυστικές υπηρεσίες και οι πληροφοριοδότες της Ασφάλειας. Έτσι, ολόκληροι πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι στιγματίζονται ως παραβατικοί και ύποπτοι, σχεδόν ένοχοι εκ των προτέρων. Οι πρυτανικές Αρχές απέμειναν αμήχανες και απολογούμενες, αλλά συνεργώντας στο καλοστημένο σκηνικό, είχαν «ειδοποιήσει» αρμοδίως και επισήμως όπως δήλωσαν. Και για να το χωνέψουμε, έγινε πολύ συζήτηση για το προσφάτως καταργημένο πανεπιστημιακό άσυλο. Η αστυνομία βρέθηκε ξανά κατηγορούμενη για «παθητικότητα και…. ανοχή»! Τι προδιαγράφουν όλα αυτά για την «επόμενη φορά»;
Το διαπιστώσαμε μόλις την επόμενη μέρα, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφίες (που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ) των συλληφθέντων, μαζί με βίντεο από τις συγκρούσεις, καλώντας τους πολίτες να αναγνωρίσουν πρόσωπα και να καταδώσουν. Την Κυριακή και την Τετάρτη, στις νέες διαδηλώσεις, τα στρατοπεδευμένα ΜΑΤ σε κάθε γωνία του κέντρου, πήραν το αίμα τους πίσω με δεκάδες προσαγωγές.
Είναι καιρός να πάρουμε πίσω τις λέξεις μας από τους καγκουλάρους με τα γαλόνια και τις γραβάτες, που έχουν νιώσει πολύ καλά την απειλή του εξεγερμένου λαού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!