Με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών της Νέας Σμύρνης, ανθρώπων από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Aριστεράς, ξεκίνησε η προσπάθεια να οργανωθούν λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές της, για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής κυβερνητικής επίθεσης.

Με το κάλεσμα «Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας τώρα» η ομάδα πρωτοβουλίας της προσπάθειας, απευθύνθηκε αρχικά στους κατοίκους της γειτονιάς, γύρω από το πάρκο της οδού Σταδίου, καλώντας τους να συζητήσουν για την κρίση και τις μορφές αντίστασης και αλληλεγγύης. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάνω από 100 άτομα και  έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, συζήτηση.
«Τόσα χρόνια παλεύω μόνη μου να μεγαλώσω τα δυο μου παιδιά και μέχρι τώρα τα βόλευα. Τώρα νιώθω πως δεν μπορώ πια μόνη μου να τα καταφέρω. Νιώθω την ανάγκη να παλέψω μαζί με άλλους», είπε μια εργαζόμενη, ενώ ένας συνταξιούχος, ανέφερε: «Τούτη η συγκέντρωση μου θυμίζει τις γειτονιές στην Κατοχή, τότε που νοιαζόταν και πάλευε ο ένας γείτονας για τον άλλον. Χρόνια μένουμε ο ένας δίπλα στον άλλον και πρώτη φορά μαζευόμαστε για να μιλήσουμε». Φωνή ελπίδας και αισιοδοξίας, ήταν οι ομιλίες νέων ανθρώπων, φοιτητών και εργαζομένων, που δήλωσαν αποφασισμένοι να παλέψουν για το μέλλον που πάνε να τους κλέψουν.
Η πρώτη αυτή συνέλευση αποφάσισε τη δημιουργία ενός δικτύου πληροφόρησης για τις επιπτώσεις της κρίσης στη γειτονιά (ποιος γείτονας απολύθηκε, ποιο μαγαζί έκλεισε, ποιος δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι, ποιος χάνει το σπίτι του κ.λπ.) προκειμένου να γίνονται ανάλογες ενέργειες. Στην ίδια κατεύθυνση της αλληλεγγύης, δηλώθηκαν διαθεσιμότητες από όσους μπορούν να βοηθήσουν δωρεάν, λόγω επαγγέλματος, τους συνδημότες τους με αρχή καθηγητές που προσφέρθηκαν για δωρεάν μαθήματα σε παιδιά. Η συνέλευση «υιοθέτησε», επίσης, το σούπερ μάρκετ της περιοχής και ανέλαβε να αποτρέψει τις απολύσεις που φαίνεται να ετοιμάζει η επιχείρηση, ενώ για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων, τόσο για γενικότερα ζητήματα όσο και για προβλήματα της γειτονιάς αποφασίσθηκε να αναρτηθούν ταμπλό σε πολυσύχναστα σημεία της γειτονιάς, όπως ο φούρνος, η πλατεία, παιδική χαρά κ.λπ. Αποφάσισαν, τέλος, να απευθυνθούν στον Δήμο και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ώστε να παρθούν μέτρα από τη Δημοτική Αρχή που θα βοηθούν τους δημότες της Ν. Σμύρνης, σε τούτες τις δύσκολες ώρες
Η συγκέντρωση τελείωσε με την απόφαση των συγκεντρωμένων να μονιμοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία και να επεκταθεί σ` όλες τις γειτονιές του Δήμου. «Να σηκώσουμε το κεφάλι. Να μη μας πνίξει αυτό το ρημάδι ο καναπές και ο φόβος». Αυτή ήταν η απόφαση τους.

Σωκράτης Μαντζουράνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!