Εξοργιστικές οι δικαιολογίες Ζερβού για τη 13η ανατίμηση της 2ετίας

Τη στιγμή που η οικονομική κρίση φτάνει στο απόγειό της, τη στιγμή που οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούσαν να καταβάλουν έστω και 50 ευρώ για τους λογαριασμούς τους αυξήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο κατά 19.000 (σε σχέση με πέρυσι), την ίδια στιγμή που τα χρέη των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ στην κλίμακα χαμηλής τάσης διπλασιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αγγίζοντας τα 696 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΔΕΗ δεμένη στο άρμα του Μνημονίου δεν διστάζει να ανακοινώσει νέες αυξήσεις έως και 49%.
Από το βήμα της Βουλής, ο διοικητής της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης -που σημειωτέον ανακοίνωσε αυξημένα καθαρά έσοδα για το εννεάμηνο του 2012 ύψους 118,1 εκατ. ευρώ- διευκρίνισε πως αποτελεί δέσμευση έναντι του Μνημονίου να προχωρήσει η ΔΕΗ σε αυξήσεις τιμολογίων. Τα πιο φτωχά νοικοκυριά, λοιπόν, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους -γεγονός που αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ φέτος κατά 60%- είναι αυτά που θα κληθούν να καταβάλουν αυξήσεις έως και 49%, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών θα επιβαρυνθούν από 14% έως και 25%. Το νέο αυτό δυσβάσταχτο χαράτσι θα εφαρμοστεί σε 3 δόσεις, από αρχές Ιανουαρίου, αρχές Μαρτίου και αρχές Ιουλίου.
Η ίδια η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ (στο πλαίσιο της πολιτικής για «απελευθέρωση τιμών στα οικιακά τιμολόγια»). Ο Α. Ζερβός πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση, αναφορικά με τα ειδικά τιμολόγια των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, τονίζοντας πως θα μπορούσαν να διατηρηθούν με «πολιτική απόφαση».
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση την οποία απέστειλε και ως ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της κυβέρνησης, με την οποία δηλώνει πως διαφωνεί κάθετα σε οποιαδήποτε αύξηση του ρεύματος και πως προτείνει τη δωρεάν χορήγησή του σε όσους καταναλωτές βρίσκονται στην κλίμακα 400-1.000 kwh το τετράμηνο (κάτι που αφορά 1,98 εκατ. καταναλωτές). Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα μέλη της θα συνεχίσουν να επανασυνδέουν το ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά.

Άρειος Πάγος στη γραμμή Στουρνάρα
Προσπαθώντας να ικανοποιήσει την τρόικα που ανησυχεί ότι τα ελληνικά δικαστήρια θα κρίνουν παράνομα πολλά από τα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών κινητοποιήθηκε αμέσως μόλις το Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μετά την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε, το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, κινούμενο στη γραμμή Στουρνάρα ότι τίθεται «θέμα δημοσίου συμφέροντος», απεφάνθη προσωρινά ότι η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ωστόσο δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν το έχουν καταβάλει, και αν το κάνει υποχρεούται να καταβάλει ως ποινική ρήτρα ημερήσιο πρόστιμο 300 ευρώ σε έκαστο καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής.
Έως τον επόμενο Μάρτιο (22/3) που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου, την απάντηση στον κ. Στουρνάρα και τους τροϊκανούς φίλους του θα συνεχίσουν να δίνουν τα κινήματα των πολιτών…                 

      Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!