Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον ελληνικό λαό από όλο τον κόσμο.

Ο κόσμος ολόκληρος προσπαθεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα – ανάμεσά τους τα λαϊκά κινήματα και η Αριστερά κάθε χώρας που διψούν για απευθείας ενημέρωση, δίχως τους παραμορφωτικούς φακούς των επίσημων ΜΜΕ. Η όξυνση της συνολικής κρίσης στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και ο αγώνας του λαού μας ενάντια στη νέα κατοχή, ιδίως μετά τη 48ωρη απεργία και την έκφραση της λαϊκής οργής στις 28 Οκτωβρίου, προκαλούν παγκόσμια τεράστιο ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα αλληλεγγύης από κινήματα και κόμματα πλατιού γεωγραφικού και πολιτικού φάσματος: από την Ουρουγουάη, τη Χιλή και την Αργεντινή ως την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, κι από τις ΗΠΑ και την Αϊτή ως την ευρωπαϊκή ήπειρο φτάνουν πληροφορίες για κινήσεις συμπαράστασης και κείμενα υποστήριξης.
Ενδεικτικά, το πορτογαλικό Μπλόκο της Αριστεράς σε μήνυμά του τονίζει μεταξύ άλλων: «Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις στη χώρα σας και μοιραζόμαστε την αγωνία και τους αγώνες σας. Το σθένος του εργαζόμενου λαού σας είναι για εμάς μεγάλη πηγή ενθάρρυνσης, και μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό σας για το παλλαϊκό πανελλαδικό ξέσπασμα στις 28 Οκτωβρίου, επέτειο του αντιφασιστικού ΟΧΙ.  Ζούμε κι εμείς τη βιαιότητα των πολιτικών λιτότητας και την τραγωδία της νότιας Ευρώπης. Αγωνιζόμαστε κι εμείς ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην ταπείνωση των λαών μας. Μαζί θα νικήσουμε!».
Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας απευθυνόμενη στην ΚΟΕ υπογραμμίζει ότι «γνωρίζουμε πως, όσο παραμένουν στην Ελλάδα η τρόικα και το καθεστώς της, δεν υπάρχει μέλλον για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της χώρας σας», και συνεχίζει: «Είμαστε στο πλάι σας όσο αγωνίζεστε ενάντια στην κυριαρχία ξένων δυνάμεων και των ντόπιων υπηρετών τους, για να πάρει ο ελληνικός λαός την εξουσία στα χέρια του. Να γνωρίζετε ότι ο αγώνας του λαού σας εμπνέει κάθε προοδευτικό άνθρωπο που παλεύει για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».
Σε προκήρυξη που μοιράζει πλατιά το Κ.Κ. Εργατών Γαλλίας κυριαρχεί το σύνθημα «Το ελληνικό χρέος πρέπει να ακυρωθεί», και γίνεται ευθεία επίθεση στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί που «με αλαζονεία προσβάλλουν τον ελληνικό λαό, κατηγορώντας τον με μίσος και υποκρισία ως τεμπέλη, ενώ για χρόνια εξυμνούσαν τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα της Ελλάδας τα οποία με φανατισμό εφάρμοζαν τον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό». «Οι κοινωνικές κινητοποιήσεις», σημειώνει το γαλλικό κόμμα, «συνδυάζονται με την αντίθεση στην παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας, όπως είδαμε και στις 28 Οκτωβρίου, μέρα-σύμβολο του ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο φασισμό». Και καταλήγει: «Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγώνα του ελληνικού λαού για να διώξει το καθεστώς της τρόικας και να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Η ανυποχώρητη αντίστασή του δίνει σε όλους μας κουράγιο να πούμε με τη σειρά μας ΟΧΙ!»
«Ζήτω ο αγώνας του ελληνικού λαού και της αδάμαστης ελληνικής νεολαίας», κλείνει το μήνυμα του Επαναστατικού Κ.Κ. Ουρουγουάης, ενώ το Διεθνές Κέντρο Δράσης (IAC) από τις ΗΠΑ ευχαριστεί για την πληροφόρηση που λαμβάνει από την Ελλάδα και «εκφράζει την πιο βαθιά αλληλεγγύη στους δίκαιους αγώνες του εργαζόμενου ελληνικού λαού». Παρόμοιο μήνυμα έφτασε και από συναγωνιστές που δραστηριοποιούνται στο κίνημα Occupy Wall Street, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στο φεστιβάλ Resistance τον περασμένο Ιούλιο. Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση των συντρόφων του Νέου Κ.Κ. Αϊτής: «Να ξέρετε ότι ο νους μας είναι κοντά σας. Λίγα μπορούμε να κάνουμε από την κατεστραμμένη και κατεχόμενη Αϊτή – αλλά συνεχίζουμε έστω και από μακριά τον κοινό μας αγώνα. Θέλουμε, όταν ξανασυναντηθούμε, οι λαοί μας να ζουν πλέον ελεύθεροι και να έχουν ξανακερδίσει την αξιοπρέπεια που τους έκλεψαν ξένοι και εγχώριοι δυνάστες»
Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!