Αρχική κοινωνία Με συλλήψεις ξεκίνησε η σωτηρία της χώρας

Με συλλήψεις ξεκίνησε η σωτηρία της χώρας

Στην Κρήτη στείλανε τα ΜΑΤ, αλλά… με το μαλακό. Του Μάριου Διονέλλη

Με τον πιο παραστατικό τρόπο ένιωσαν οι εργαζόμενοι στην Κρήτη την «καινούργια μέρα» που ξεκίνησε για την Ελλάδα μετά την καταβολή της δόσης από το Εurogroup. Τα ξημερώματα της Τρίτης τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν το κτίριο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Προσωπικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιδρούν στην αποστολή των διαπιστωτικών πράξεων που θα οδηγήσουν σε διαθεσιμότητα 15 συναδέλφους τους με βάση τις επιταγές της τρόικας. Οι δυνάμεις καταστολής έκοψαν με τροχό το λουκέτο της πόρτας, ενώ προχώρησαν και σε τρεις συλλήψεις εργαζομένων.  Το γεγονός ότι η επέμβαση συνέβη λίγη ώρα μετά τη θριαμβευτική δήλωση του πρωθυπουργού σχολιάστηκε, όπως ήταν φυσικό, από τους εργαζόμενους στην Κρήτη. «Είδαμε ακριβώς τι περιλαμβάνει η καινούργια μέρα που ξημέρωσε για την Ελλάδα. Άγρια καταστολή και ανεργία» τόνισαν από κοινού ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Γιώργος Πιτσιδιανάκης.

Ρεσιτάλ υποκρισίας
Την αστυνομική επιχείρηση ακολούθησε ένα κρεσέντο υποκρισίας από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργο Δεικτάκη, ο οποίος όπως αποδείχθηκε είχε δώσει και την εντολή για την επέμβαση καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των εργαζομένων, στους οποίους λίγες μέρες νωρίτερα έλεγε πως υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα τους.  
Αρχικά ο κ. Δεικτάκης είπε πως η επέμβαση έγινε για… να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων που κινδύνευαν να μείνουν απλήρωτοι λόγω της κατάληψης. Αργότερα, όμως, παραδέχτηκε πως πήρε εντολή από τον υπουργό Εσωτερικών να σταλούν οι διαπιστωτικές πράξεις για τις διαθεσιμότητες. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και μάλιστα σε αστυνομικούς που κλήθηκαν επί τούτου στο σπίτι του κ. Δεικτάκη στο Ηράκλειο.  Το ρεσιτάλ του γενικού γραμματέα συνεχίστηκε με δηλώσεις ένθερμης υποστήριξης(!) των εργαζομένων που συνελήφθησαν μετά από τη δική του παρέμβαση. Ο κ. Δεικτάκης καταδίκασε τη βιαιότητα της αστυνομίας και τις συλλήψεις, τονίζοντας πως αυτός ζήτησε να γίνει… με το μαλακό η όλη επιχείρηση. Την ίδια στιγμή δινόταν στη δημοσιότητα το έγγραφο που είχε στείλει προς τη διευθύντρια Προσωπικού με το οποίο της ζητούσε να σπάσει την απεργία και να αποστείλει άμεσα τις καταστάσεις, κάτι φυσικά που η διευθύντρια δεν δέχτηκε να πράξει. Για πολιτικάντικους χειρισμούς έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαίρη Διακάκη, ενώ την επέμβαση της αστυνομίας καταδίκασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΜΕ.  
Το μόνο αποτέλεσμα που είχε η επέμβαση ήταν να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων οι οποίοι σε έκτακτη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ οι τρεις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στην εισαγγελέα Ηρακλείου. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και ορίστηκε τακτική δικάσιμος στις 17 Ιανουαρίου. Μέχρι τη δίκη τους και οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σχόλια

Exit mobile version