Αρχική κοινωνία εργασία Μετά την εθελουσία, μαύρη εργασία στον ΟΤΕ

Μετά την εθελουσία, μαύρη εργασία στον ΟΤΕ

Το 2012 και το 2013 χάθηκαν 3.750 θέσεις σταθερής δουλειάς στον Οργανισμό. Του Γιώργου Κατερίνη

Αφού πανηγύρισε τις 1.827 αποχωρήσεις εργαζομένων με το πρόγραμμα «εθελουσίας» που ολοκληρώθηκε, ο ΟΤΕ προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του επαναφέροντας συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, κατά περιφέρειες καλούν άτυπα τεχνικούς που αποχώρησαν, να εργασθούν με αδιευκρίνιστο καθεστώς. Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε στον Βόλο από καταγγελίες συνδικαλιστών που προκάλεσαν παρέμβαση του τοπικού Εργατικού Κέντρου. Τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου απέτρεψαν την εφαρμογή του.
Αντίστοιχες κινήσεις όμως γίνονται και αλλού. Καταγγελίες υπάρχουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί η διοίκηση να φέρει από το… παράθυρο κάπου 15 εργαζόμενους που πριν από λίγες μέρες πήραν αυξημένη αποζημίωση για να αποχωρήσουν, αλλά και από την Πάτρα, ενώ αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθηθεί και πριν από ένα χρόνο. Από τις τωρινές αποχωρήσεις έχουν δημιουργηθεί τεράστια κενά σε προσωπικό. Οι 850 τεχνικοί που αποχώρησαν άφησαν μεγάλες ελλείψεις σε βασικές περιοχές, όπως στην Τεχνική Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος (έφυγαν περίπου 280), στην Πάτρα και στην Κρήτη.
Η επαναφορά κάποιων (συνήθως ημετέρων, όπως καταγγέλλεται) προβάλλει ως μονόδρομος, ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν υπηρεσίες μέχρι να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των εργαζομένων μέσω της θυγατρικής OTEplus. Το γεγονός ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσληφθούν νομότυπα και να αμειφθούν, φαίνεται ότι δεν απασχολεί τη διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία δείχνει να απολαμβάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης από τις ελεγκτικές Αρχές. Ο Οργανισμός, που εμφανίζεται να είναι από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα με 476 εκατ. ευρώ κέρδη το εννεάμηνο του 2013 (κάπου 1,3 εκατ. ευρώ τη μέρα) μέσα σε δυο χρόνια έχει υλοποιήσει δυο προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου, καταστρέφοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Συνολικά το 2012 και το 2013 χάθηκαν 3.750 θέσεις σταθερής εργασίας. Στη θέση τους προσλήφθηκαν (ενοικιάστηκαν) μέσω της ΟΤΕplus 360 εργαζόμενοι το 2012 (από αυτούς οι 100 αποχώρησαν και αναπληρώθηκαν από άλλους) και άλλοι 390 τώρα. Οι τελευταίοι θα αμείβονται με 586 ευρώ μεικτά, δημιουργώντας μια τρίτη ακόμη πιο φθηνή κατηγορία εργαζομένων στον ΟΤΕ. Οι υπόλοιπες εργασίες καλύπτονται με εργολαβίες.
«Πρόκειται για πρόκληση στην ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους», λέει στον Δρόμο ο Θανάσης Φωλιάς, μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ο οποίος καταγγέλλει ότι με τις αποχωρήσεις αποψιλώθηκαν ολόκληρα κτίρια του ΟΤΕ, όπως το συγκρότημα στο Κορωπί, αλλά και το κεντρικό μέγαρο στο Μαρούσι.

Σχόλια

Exit mobile version