Μετά από μία πρώτη φάση οργάνωσης και δοκιμασίας η Aλληλεγγύη για Όλους εισέρχεται σε μία δεύτερη περίοδο.

Με την κοινωνική καταστροφή να λαμβάνει πλέον διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, αναγνωρίζεται η κεντρική θέση και ο άμεσα πολιτικός χαρακτήρας του κινήματος αλληλεγγύης της χώρας μας. Η Αλληλεγγύη για Όλους, μέσα από τους δεσμούς που έχει αναπτύξει με πολλές δεκάδες δομές αλληλεγγύης, θέτει άξονα της δραστηριότητάς της την αναγκαία συνάντηση της μάχης που σε κοινωνικό επίπεδο δίνουν αυτές, με τον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή των συνθηκών βίαιας φτωχοποίησης και κοινωνικής βαρβαρότητας.
Η λειτουργία του ολοκληρωμένου δικτυακού της τόπου, www.solidarity4all.gr από τις 8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας (γιατί και η αλληλεγγύη είναι γένους θηλυκού), αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της έκτασης που έχει λάβει το κίνημα αλληλεγγύης με πάνω από 210 δομές να συναντιούνται σε αυτό, με δικαίωμα αδιαμεσολάβητης πρόσβασης στον διαδικτυακό της χώρο η καθεμία. Κύριοι στόχοι, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση όσων έχουν ανάγκη, όσων θέλουν να βοηθήσουν ή να ξεκινήσουν δράσεις αλληλεγγύης, αλλά και η διευκόλυνση της αλληλοβοήθειας και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ίδιων των δομών για την καλύτερη οργάνωση και κάλυψη των αναγκών τους.
Στο ίδιο πνεύμα δικτύωσης, ανάδειξης και διάχυσης της τεχνογνωσίας και πολιτικής κουλτούρας των δομών, αλλά και θωράκισής τους απέναντι: α) στις ενοχλήσεις από θεσμικούς και μη φορείς που εντείνονται, β) στην προσπάθεια στησίματος βιομηχανίας φιλανθρωπίας κι ενός νέου πλέγματος πελατειακών σχέσεων, χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε., που εκμεταλλεύεται την εξαθλίωση που οι ίδιοι δημιουργούν, και γ) ενάντια σε επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος αλληλέγγυες δράσεις, ετοιμάζονται δύο ανοιχτές συσκέψεις το επόμενο διάστημα.
Η πρώτη αφορά τις ομάδες «Χωρίς Μεσάζοντες» για τη σύνταξη μίας Χάρτας Καλών Πρακτικών του κινήματος, και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της Ανοιχτής Πόλης. Η δεύτερη αφορά την κοινωνική οικονομία, με αφορμή και τον σχετικό οδηγό που έχει ετοιμαστεί από την αντίστοιχη θεματική της Αλληλεγγύης για Όλους, όπου θα συνευρεθούν αυτοδιαχειριζόμενα συνεταιριστικά εγχειρήματα, καλεσμένοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από συνδικάτα με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τον ορισμό μιας στάσης απέναντι στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις): ένα από τα προγράμματα με τα οποία, μέσω ΕΣΠΑ, επιχειρείται να φτιαχτούν μπαλώματα «κοινωνικής ευαισθησίας» από το μνημονιακό σύστημα.
Παράλληλα, αυξημένη κινητικότητα για την προώθηση του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και οικονομίας, παρουσιάζεται και στον ΣΥΡΙΖΑ. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αποκλειστικό θέμα την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε αυτήν τονίστηκε η ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανάπτυξη δράσεων αλληλεγγύης και πρωτοβουλιών υποστήριξης των δομών αλληλεγγύης με παρεμβάσεις σε θεσμικό αλλά και κινηματικό επίπεδο. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη προβολής του πολύμορφου έργου και δράσεων αλληλεγγύης που οι ΣΥΡΙΖαίοι αναπτύσσουν, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα και προς όλη την κοινωνία για την επιτάχυνση της οργάνωσης ενός ρεύματος αλληλεγγύης, αντίστασης, ανατροπής. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη αντιπροσώπων πολλών τμημάτων του κόμματος, που το πεδίο τους άπτεται ή έχουν αναπτύξει επεξεργασίες για την κοινωνική οικονομία ως εναλλακτικού τρόπου οικονομικής οργάνωσης αλλά και λαϊκής συμμετοχής σε αυτήν. Στόχος της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός αυτών των προσπαθειών και η από κοινού επεξεργασία θέσεων και πρακτικών με προγραμματικό χαρακτήρα πάνω στο ζήτημα.

Χ.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!