Τι θα πει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη σημερινή ομιλία του στο Βελλίδειο.

Τη συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το μέλλον της χώρας θα εκθέσει στη σημερινή ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μια παρουσίαση που αναμένεται να συζητηθεί πολύ τις επόμενες ημέρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στις αναγκαίες αλλαγές και ανατροπές για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.
Θα επαναλάβει τις βασικές γραμμές του προγράμματος που κατέθεσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το οποίο είχε ως άξονες την ακύρωση του μνημονίου, το μορατόριουμ πληρωμών και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, θα εξαγγείλει το τέλος της πολιτικής και των εργαλείων που έφεραν τη χώρα στον γκρεμό.
Σε μια στιγμή που η χώρα οδηγείται στην κατάρρευση και κάθε μέρα που περνάει είναι και χειρότερη από την προηγούμενή της, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έρχεται να προτείνει έναν άλλο δρόμο. Δικαιωμένος για όλα όσα έλεγε από την αρχή κιόλας της παρούσας κρίσης, θα αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές, καθώς αυτά βρίσκονται σε προφανή αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες και των τριών κομμάτων που σήμερα συγκυβερνούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αναμένεται να πει ο Αλ. Τσίπρας, δεν έρχεται να υποσχεθεί επιστροφή στην προ μνημονίου κατάσταση. Δεν θα διακηρύξει επιστροφή στο προηγούμενο μοντέλο, το οποίο ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Θα περιγράψει, μάλιστα, τους άξονες πολιτικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μια πορεία που δεν θα είναι εύκολη, καθώς απορρίπτει ό,τι μέχρι σήμερα είχε οικοδομήσει ο δικομματισμός και το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε. Αγροδιατροφική επάρκεια με άλλη αγροτική παραγωγή, ένα νέο μοντέλο για τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, πολιτική στήριξης του δευτερογενούς τομέα, ανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, τράπεζες ειδικού σκοπού και ειδικές περιφερειακές τράπεζες που θα υπηρετούν το σχεδιασμό για την ανάπτυξη, ενίσχυση της παιδείας και της υγείας ως βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας, είναι μερικοί μόνο από τους άξονες στους οποίους θα αναφερθεί ο Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα, με την αναμόρφωση θεσμών και φορολογίας, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, θα μπορεί να επιτευχθεί οικονομική αυτάρκεια για να καλύπτονται μισθοί και συντάξεις. «Αυτά δεν θα προέρχονται από δανεισμό, όπως γινόταν μέχρι τώρα», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του συμμαχικού σχήματος.
Το κλειδί για μια τέτοια πορεία, και ταυτόχρονα τα θεμέλιά της, θα είναι όχι μόνο ο σχεδιασμός, αλλά κυρίως η στήριξη στο λαό. Το κάλεσμα προς τις τοπικές κοινωνίες και φορείς να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση της χώρας και στη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας, στηριγμένης στην αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η πορεία του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την οποία ο Αλ. Τσίπρας θα χαρακτηρίσει πορεία συνεχούς διαλόγου με το λαό.
Από την ομιλία του, τέλος, δεν θα λείψει και η αναφορά στα εντεινόμενα φαινόμενα φασιστικής και ρατσιστικής βίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη στρατηγική της έντασης, στην οποίο εντάσσεται και η φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα φράξουν το δρόμο στα σχέδια που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και κυρίως να διχάσουν την κλυδωνιζόμενη κοινωνία, ανοίγοντας σκοτεινά και απρόβλεπτα μονοπάτια.

Τ.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!