Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο Ellenit

Κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο Ellenit

Η σκληρή πραγματικότητα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες οι εργαζόμενοι στο πρώην εργοστάσιο Ellenit, καθώς παραμένουν απλήρωτοι, ενώ και το μέλλον της επιχείρησης παρουσιάζεται αβέβαιο. Ορισμένοι εργαζόμενοι του εργοστασίου έχουν να πληρωθούν από τον Ιούλιο, ενώ το σύνολο του προσωπικού παραμένει απλήρωτο από τις αρχές Σεπτέμβρη. Έτσι από τις 17 του Οκτώβρη οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και περιφρουρούν σε βάρδιες το εργοστάσιο.
Την Τετάρτη η εργοδοσία, με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων επιχείρησε να βγάλει εμπορεύματα από το εργοστάσιο, αλλά οι εργαζόμενοι μπλόκαραν τις εξόδους. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη ημέρα. Μάλλον η ακυβερνησία ήταν που σταμάτησε τη διαδικασία, καθώς δύσκολα θα βρεθεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε αυτό το πολιτικό κλίμα, να δώσει εντολή εκκένωσης υπό κατάληψη εργοστασίου.
Η υπόθεση του Ellenit πριν από μερικά χρόνια θα ήταν ένα μονόστηλο σε τοπική εφημερίδα. Μερικούς μήνες πριν θα καταλάμβανε ένα από τα μονόστηλα, δίπλα στις υποθέσεις του Πετζετάκι, της Φίλκεραμ, των φωσφορικών λιπασμάτων. Πλέον η υπόθεση του εργοστασίου της Ellenit δεν καταγράφεται καθόλου. Όχι γιατί οι εργοδότες έχουν πατήσει πόδι στις τοπικές εφημερίδες. Άλλωστε αυτές εδώ και ένα μήνα σχεδόν δεν εκδίδονται. Αλλά γιατί παρόμοια γεγονότα αποτελούν καθημερινότητα στη βιομηχανική ζώνη της πόλης.
Βρεθήκαμε την Τετάρτη το απόγευμα στο χώρο του εργοστασίου και έπειτα στο κοντινό χωριό Γέφυρα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Ένα χωριό στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης, ένα χωριό-φάντασμα. Όπως ακριβώς και όλες οι γύρω περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια άγγιξαν το 47% με αυξητικές τάσεις. Βιοτεχνικές μονάδες έκλεισαν η μία μετά την άλλη και ολόκληρες οικογένειες παλεύουν να εξασφαλίσουν τον ένα εργαζόμενο ανά σπίτι, που υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε απολυμένος εργαζόμενος της ζώνης, «τουλάχιστον στην αρχή πήγαιναν καλά τα καφενεία, πλέον ούτε αυτά δεν δουλεύουν».
Τα εργοστάσια της περιοχής στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν κερδοφόρα. Οι εργαζόμενοι της Ellenit μας λένε ότι η δική τους υπόθεση μπορεί κάλλιστα να αποτυπώσει τη συνολική κατάσταση της ζώνης. Το εργοστάσιο ήταν και παραμένει κερδοφόρο, καθώς πελάτες του είναι μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού και η ΔΕΗ. Όπως μας αναφέρουν οι εργαζόμενοι, όλες οι πωλήσεις γίνονται με μετρητά, ενώ ο τζίρος της επιχείρησης έχει μειωθεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, μέσω off shore εταιριών και θυγατρικών, η εργοδοσία πούλησε τεράστιες εκτάσεις γης, παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων να μπλοκάρουν τις αγοραπωλησίες.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι για χρόνια δούλευαν με υλικά αμιάντου, τα οποία σε μια νύχτα βαφτίζονταν οικολογικά και πωλούνταν σε πολλαπλάσιες της αξίας τους τιμές.

Αλληλεγγύη από παρατάξεις και ΕΚΘ
Την αμέριστη συμπαράσταση της Αυτόνομης Παρέμβασης στους εργαζόμενους της επιχείρησης TRASTIC-Δομικά υλικά (πρώην Ellenit), που από τις 17/10 πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας γιατί η επιχείρηση τους οφείλει δεδουλευμένους μισθούς και ημερομίσθια από τον μήνα Ιούνιο του 2011, μετέφερε αντιπροσωπεία της γραμματείας της Θεσσαλονίκης, η οποία επισκέφτηκε και χθες και σήμερα τους απεργούς.
«Η εργοδοσία με τη φιλική συνδρομή της αστυνομίας συνέχισε και σήμερα τις τρομοκρατικές απειλές προς τους εργαζόμενους, καταθέτοντας μηνύσεις στους εκπροσώπους των εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση. Η Γραμματεία της Α.Π. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης μας να εκφράσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους μας απεργούς της Εllenit-TRASTIC που αγωνίζονται για το αυτονόητο, το δικαίωμα να αμείβονται για την εργασία που έχουν προσφέρει.
Το ΕΚΘ και το εργοστασιακό σωματείο τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους. Σε συνθήκες πλήρους εργασιακής βαρβαρότητας, ο αγώνας των εργαζόμενων στην επιχείρηση TRASTIC αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης, για να μην ισοπεδωθούν εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων, κατακτημένα εδώ και δεκάδες χρόνια».

 

Σχόλια

Exit mobile version