Η ηγεσία τής άκρως αμφιλεγόμενης ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων της Ινδονησίας (Komando Pasukan Khusus ή Kopassus), τα μέλη της οποίας έχουν καταδικαστεί για μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ, το Ατσέχ, την Παπούα και την Ιάβα, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, για να συζητήσει την επανέναρξη της εκπαίδευσης από Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Οι συναντήσεις της γίνονται εν όψει της επίσημης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ινδονησία, στα τέλη του μήνα. Το ταξίδι αποσκοπεί στη σύναψη της Γενικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ινδονησίας, μιας διμερούς στρατηγικής που θα ενισχύσει τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και των οικονομικών μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά από τη θέσπιση του νόμου Λίχι το 1997 απαγορεύεται στην Ουάσιγκτον να παρέχει εκπαίδευση ή άλλης μορφής βοήθεια σε οποιαδήποτε στρατιωτική μονάδα για την οποία υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ανάμειξης σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απαγόρευση μπορεί να αρθεί εάν η υπουργός Εξωτερικών βεβαιώσει ότι η ξένη κυβέρνηση «παίρνει αποτελεσματικά μέτρα» για την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων. Έτσι, η διαβόητη Kopassus θα έχει και πάλι πεδίο δόξας λαμπρό!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!