Του Λευτέρη Αρβανίτη

Με κεντρικό σύνθημα «Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής» και τη συμμετοχή 450 συνέδρων, πραγματοποιήθηκε, από τις 18 μέχρι τις 21 Μαρτίου, το 6ο Συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού.

 

Παρόλο που δεν έλειψαν στιγμές έντασης, που αφορούσαν κυρίως ζητήματα εσωτερικής δημοκρατίας, το κλίμα εν πολλοίς ήταν συναινετικό και ιδιαίτερα συντροφικό. Κοινό τόπο των περίπου 160 συνέδρων, που πήραν το λόγο, αποτέλεσε η εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση συνεπάγεται την είσοδο σε μια περίοδο επαναδιαπραγμάτευσης

του συσχετισμού δύναμης, με την Αριστερά να καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κομμουνιστικός χαρακτήρας της οργάνωσης διατυπώθηκε, για πρώτη φορά ίσως, με τέτοια σαφήνεια και καθαρότητα, τόσο στις τοποθετήσεις των συνέδρων όσο και στο κείμενο της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου. Μεγάλο μέρος της συζήτησης, όπως είναι λογικό, αφορούσε το ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση της νεολαίας για την έναρξη ανασυνθετικών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν σε ένα νέο κόμμα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Αριστεράς. Διακηρύχθηκε, επίσης, η αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, προσήλωση της νεολαίας στη συμμετοχή στους εργατικούς αγώνες και η αναγκαιότητα της αλλαγής της φυσιογνωμίας της οργάνωσης, που μέχρι σήμερα ήταν σε σημαντικό βαθμό φοιτητοκεντρική.

Η αποτίμηση για τη συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα, όπως το αντιρατσιστικό, των δικαιωμάτων ή αυτό των ελεύθερων χώρων, ήταν μάλλον θετική, ενώ επισημάνθηκαν κι ελλείψεις στην παρέμβαση σε ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία ή τα ναρκωτικά.

Τα μέλη της οργάνωσης υπερασπίστηκαν την πολιτική επιλογή στήριξης της εξέγερσης του Δεκέμβρη, παρά το όποιο πολιτικό κόστος, και τόνισαν την ανάγκη παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, από μικρή μερίδα μελών της οργάνωσης τέθηκε θέμα θεσμοθέτησης τάσεων στην οργάνωση, κατ’ αντιστοιχία του κόμματος, με την πρόταση να απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων – όπως, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο για όποιον γνωρίζει λίγο παραπάνω τη Nεολαία του Συνασπισμού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής απόφασης του συνεδρίου, Γιάννος Γιαννόπουλος, σε μια προσπάθεια αποτίμησης του συνεδρίου και εξαγωγής των πρώτων συμπερασμάτων, δήλωσε στο «Δρόμο» ότι «το 6ο συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού επικεντρώθηκε στην προσπάθεια εκπόνησης ενός σχεδίου ανάσχεσης των συνεπειών της κρίσης για τις εκμεταλλευόμενες τάξεις.

Ένα σχέδιο, που συνδυάζει τη δημιουργία νέων συλλογικοτήτων στην κοινωνική βάση με τον αγώνα για τη βελτίωση των όρων ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας στο σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάκαμψη των συλλογικών αγώνων και τη διεκδίκηση συνολικότερων αλλαγών, με ορίζοντα το σοσιαλισμό. Η συζήτηση αυτή συνδυάστηκε με την κατανόηση της αναγκαιότητας στροφής στην εργαζόμενη νεολαία και διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής αριστερής οργάνωσης νεολαίας,

που, για να είναι αποτελεσματική, οφείλει να λειτουργεί με βάση τα στοιχεία της κοινωνίας που οραματίζεται. Αυτό συνεπάγεται και την απεμπλοκή από το μοντέλο της Αριστεράς «εκφωνητή της ορθής πολιτικής γραμμής» και της διεκδίκησης μόνο από το κράτος, προς μια κατεύθυνση δημιουργίας εστιών αυτοργάνωσης σε κάθε κοινωνικό χώρο.

Όλα αυτά, μένοντας σταθεροί στην ανάγκη της πλατύτερης δυνατής ενότητας της Αριστεράς, διερευνώντας ταυτόχρονα και δυνατότητες ανασυνθετικών διεργασιών».

Νέος γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΝ εκλέχθηκε ο Ν. Ηλιόπουλος, με 48 ψήφους σε σύνολο 51 παρόντων μελών του οργάνου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!