Θέλουν να κόψουν το ρεύμα σε πολίτη που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Του Ιάσονα Κάντα

Δεν το συνηθίζω να αναπαράγω κείμενα που συναντώ στο ταχύτατο χάος του Διαδικτύου. Μιλώντας, όμως, σε απόλυτα προσωπικό επίπεδο, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με την αναλγησία της «μνημονιακής τάξης πραγμάτων», απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. Η ΔΕΗ, λοιπόν, ανέλαβε με ζήλο το νέο της ρόλο ως φοροεισπράκτορας και από ό,τι φαίνεται έχει σκοπό να τον εκτελέσει πειθήνια, χωρίς διακρίσεις. Η ιστορία του κ. Δημογιάννη, ο οποίος έχει αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας, το επιβεβαιώνει με τρόπο σκληρό και αναίσχυντο.
Οι ανάλγητοι φωστήρες που μας κυβερνούν, πέραν του ότι είναι ανίκανοι να βγάλουν «σωστά νούμερα», αδυνατούν και να αντιληφθούν το αυτονόητο: όταν ξεγυμνώνεις με τόσο χυδαίο τρόπο τη συνοχή ενός κοινωνικού σώματος, κινδυνεύεις να χάσεις το απόλυτο προαπαιτούμενο της ύπαρξης ενός κράτους που δεν είναι άλλο από την ίδια την κοινωνία, από τους ίδιους τους ανθρώπους.
Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω (μετά από σχετική έγκριση του συγγραφέα της) την επιστολή που έφτασε στα χέρια μου μέσω Twitter, με ένα και μόνο ερώτημα (ίσως και ρητορικό) να με βασανίζει: ποια οικονομία υποτίθεται ότι σώζεις, όταν «σκοτώνεις» τα «κύτταρά» της, που δεν είναι άλλα από τους ανθρώπους.
«Προσοχή! Ειδοποίηση Διακοπής
Αγαπητέ πελάτη,
έχετε οφειλή από προηγούμενο λογαριασμό σας. Παρακαλούμε για την εξόφληση της οφειλής σας, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού (17/1), διαφορετικά μετά λύπης μας, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να διακόψουμε την ηλεκτροδότησή σας».
Αυτά ήταν τα κάλαντα που μού έψαλε η ΔΕΗ με τον (έναντι) λογαριασμό που μού έστειλε μετά την πρωτοχρονιά […]
Για να είμαι απόλυτα ακριβής, προηγήθηκε η συνειδητή άρνησή μου να πληρώσω την πρώτη δόση στο χαράτσι (συνολική δαπάνη 506 ευρώ), εφόσον πλήρωσα μόνο το ρεύμα (135 ευρώ). Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ είδε από το σύστημα ενημέρωσης πως δεν καθυστερώ απλά να πληρώσω το λογαριασμό, αλλά αντιθέτως πληρώνω επιλεκτικά και κατά βούληση. Γι’ αυτόν τον λόγο μού στερεί ακόμη και αυτό το εικονικό περιθώριο των 80 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού (οι 80 μέρες από την έκδοση λήγουν κανονικά στις 17/2).
Το σημαντικότερο, όμως, είναι το επιχείρημα που το υπουργείο του κοινωνικά ανάλγητου υπουργού κ. Βενιζέλου μού αρνείται την αναπηρική έκπτωση. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσω πως τα «Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης» αποκρύπτουν τη σημαντικότερη λεπτομέρεια της ιστορίας: για να λάβεις την έκπτωση θα πρέπει όχι μόνο να είσαι ανάπηρος άνω του 80%, αλλά και η ακίνητη περιουσία σου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ! Άρα, το ποσοστό της αναπηρίας και η αντίστοιχη έκπτωση ακυρώνονται εκ των πραγμάτων (ένα σπίτι στη συνοικία της Αγυιάς μπορεί εύκολα να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, τουλάχιστον).
Το μήνυμα, λοιπόν, του υπουργείου διευκρίνιζε αυτήν ακριβώς τη λεπτομέρεια, ύστερα από τηλεφωνικό μήνυμα στο 54600: «Η ακίνητη περιουσία σου, αγαπητέ πελάτη κ. Δημογιάννη, υπερβαίνει τις 150.000, οπότε δεν αρκεί στην ουσία, το ποσοστό της αναπηρίας σου (άνω του 80%, λόγω σκλήρυνσης).
Εντός αυτής της εβδομάδας ακολούθησε η δεύτερη επίσκεψή μου στην Α’ ΔΟΥ. Είπα ξανά στον έφορο τα ίδια: «Δεν μπορώ να κόψω τα τούβλα, για να ζήσω. Δες την ετήσια φορολογική μου δήλωση και τα εισοδήματά μου. Είμαι ανάπηρος, είμαι και άνεργος (συνταξιούχος), οπότε αδυνατώ να πληρώσω».
Επίσης τον προειδοποίησα κατηγορηματικά, και δείχνοντάς μάλιστα τον καθετήρα μου:
«Κάνω 4 καθετηριασμούς ημερησίως, κινούμαι αποκλειστικά με το καροτσάκι και επιπλέον η ΔΕΗ με απειλεί με διακοπή, παραβλέποντας ακόμη και την αναμενόμενη έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας… Πάντως, σε κάθε άλλη περίπτωση και εφόσον η υγεία μου εκτεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, επιφυλάσσομαι ως προς όλα τα έννομα δικαιώματά μου έναντι του κάθε εμπλεκομένου».
Και ο έφορος δεσμεύτηκε να εισηγηθεί ευνοϊκά και κατ’ εξαίρεση το αίτημά μου.
Τα συμπεράσματα δικά σου»/(σας).

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε
στην ενημερωτική ιστοσελίδα enfo.gr

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!