Αρχική πολιτική Εντείνεται η αντίσταση στα χαράτσια

Εντείνεται η αντίσταση στα χαράτσια

Στο κενό πέφτουν οι εκβιασμοί και οι απειλές της κυβέρνησης

Δουλειά μυρμηγκιού συνεχίζουν να κάνουν οι επιτροπές, συλλογικότητες κ.λπ. στο μέτωπο των χαρατσιών. Η κυβέρνηση μπορεί να επιχειρεί να εκβιάσει όσους δεν πληρώνουν ότι θα φταίνε για τη χρεοκοπία της χώρας(!), να προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να καταστείλει το νέο εν δυνάμει κίνημα «Δεν πληρώνω», αλλά η πραγματικότητα βοά. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει και δεν θέλει! Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρό κάλεσμα των επιτροπών ανταποκρίνεται όλο και περισσότερος κόσμος. Κάθε κοινός νους έχει αντιληφθεί ότι αν δεν τους βάλουμε φρένο, δεν θα σταματήσουν να μας τα παίρνουν. Από τα χείλη του καθενός ακούς την εξής ερώτηση: Πώς και τι θα κάνουμε;
Η κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της τόσο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που από τις αρχές του 2012 θα την παίρνει με το έτσι θέλω από μισθούς και συντάξεις, αλλά και τη μεταβίβαση του φόρου ακίνητης περιουσίας στις ΔΟΥ, αφού σου κόψουν φυσικά και το ρεύμα, δείχνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, και οι κινήσεις της θα είναι όλο και πιο επιθετικές, καταστρατηγώντας ξανά και ξανά νόμους και Σύνταγμα. Το χαράτσι είναι χαράτσι.
Η παράταση που έδωσε για την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης αναδεικνύει, όμως, και την αδυναμία της να υλοποιήσει τις διαταγές των τροϊκανών που λένε «ξεζουμίστε τους». Και αυτή η ανάγνωση επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του «Δεν πληρώνω», τόσο γιατί δεν θέλω όσο όμως και γιατί δεν έχω. Και η απάντηση των επιτροπών είναι η όσο το δυνατόν πλατύτερη και μαζικότερη ενημέρωση του κόσμου, αλλά και η οργάνωσή του στη γειτονιά του, στην πολυκατοικία του.
Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της αντίστασής μας και της αλληλεγγύης μας. Οργάνωση στις γειτονιές με στόχο: Μαζική ανυπακοή στα χαράτσια – Κανείς να μην πληρώσει το νέο λογαριασμό. Προβληματισμός υπάρχει και για το επόμενο βήμα: το μπλοκάρισμα των συνεργείων της ΔΕΗ, ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι. Ταυτόχρονα, έχει αναδειχθεί η ανάγκη συντονισμού των επιμέρους επιτροπών, για να μεγιστοποιηθεί η δυναμική και το αποτέλεσμα. Η στάση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των εργαζόμενων απασχολεί επίσης τις επιτροπές. Οι δηλώσεις από μεριάς της ΓΕΝΟΠ είναι σε θετική κατεύθυνση, παρά τη λήξη της κατάληψης των εκδοτηρίων. Ας φανταστούμε πόσο πανικό θα δημιουργούσε στην κυβέρνηση της τρόικας ένα ενιαίο μέτωπο καταναλωτών-φορολογούμενων και εργαζομένων (τόσο της ΔΕΗ όσο και των εφοριών).
Πολλές επιτροπές ταυτόχρονα με την άρνηση πληρωμής, αυτές τις μέρες, προπαγανδίζουν και την απεργία, ενώνοντας έτσι πλευρές του πολιτικού προτάγματος που ακούγεται από όλο και περισσότερο κόσμο: «Να τελειώνουμε με αυτούς. Ουστ!».

Μαρίνα Μπρέστα

Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός: “Nα μην τους πληρώσουμε”
Το ασήκωτο χαράτσι που στανικώς επιβάλλουν οι ασύδοτοι Ευρωπαίοι εχθροί του λαού μας και τα ντόπια τσιράκια τους, μόνο με τον κυνικό κεφαλικό φόρο, το περίφημο βαρλίκι της περιόδου Ινονού προς όλους τους μη τουρκικής καταγωγής υπηκόους της Τουρκίας μπορεί να παραλληλιστεί. Μας βλέπουν σαν νέους ραγιάδες. Λέμε «Όχι» στα χαράτσια τους, να μην τους πληρώσουμε. Δεν έχουμε τα κότσια για επανάσταση. Ας φανούμε τουλάχιστον άξιοι απόγονοι των απροσκύνητων προγόνων μας στα γιουρούσια των κρυόκολων.

Σχόλια

Exit mobile version