Αρχική κοινωνία «Ελληνική τραγωδία: Οι κακοί οιωνοί». Μία έρευνα-καταπέλτης

«Ελληνική τραγωδία: Οι κακοί οιωνοί». Μία έρευνα-καταπέλτης

Με τίτλο: Health effects of financial crisis: omens of a Greek tragedy (Οι επιπτώσεις στην Υγεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης: Oι οιωνοί μιας ελληνικής τραγωδίας) η ομάδα με επικεφαλής τον Dr A.Kentikelenis και τον Dr D.Stuckler του Cambridge University και τον καθηγητή M.McKee από το φημισμένο London School of Hygiene and Tropical Medicine δημοσίευσε ηλεκτρονικά, στις 10 Οκτωβρίου 2011, στο πλέον έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet μία ενδελεχή έρευνα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών του Μνημονίου στη δημόσια Υγεία της Ελλάδας.

Η έρευνα αφορά 26.484 πολίτες, χωρισμένους αντιπροσωπευτικά, τηρώντας όλους τους όρους της στατιστικής επιστήμης και συνδυάζοντας στοιχεία από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκθέσεις ερευνητικών ινστιτούτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας σε ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού. Πρόκειται για μια έρευνα που εκτυλίχθηκε κυριολεκτικά «εν θερμώ», εξασφαλίζοντας όμως απόλυτη εγκυρότητα σε στοιχεία και συμπεράσματα: Παρατίθενται χωρίς σχόλια.
Κατά 40% περικόπηκαν οι δαπάνες στο ΕΣΥ. Καταγράφεται στατιστικά σημαντική μείωση των επισκέψεων σε ιδιωτικά ιατρεία και τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, παρά το ότι εξίσου στατιστικά σημαντική καταγράφεται η υποκειμενική αίσθηση χειροτέρευσης της κατάστασης υγείας του πληθυσμού. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία μειώνονται, προφανώς λόγω της υποχρέωσης καταβολής του χαρατσιού των πέντε ευρώ. Όμως, αυξάνουν κατά 24% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μεταξύ 2007 και 2009, ενώ στο 8% περαιτέρω αύξηση καταγράφεται στο πρώτο μισό του 2011 σε σχέση μα το 2010. Παράλληλα, μειώθηκαν κατά 25-30% οι εισαγωγές σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Οι αυτοκτονίες σημειώνουν αύξηση κατά 17% στη διετία 2007-09, 25% μεταξύ 2009-10, ενώ ανεπίσημα στοιχεία εκτοξεύουν την αύξηση στο 40% στο πρώτο μισό του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τα προηγούμενης χρονιάς. Καταγράφεται ανησυχητική αύξηση του AIDS μέσα στο 2010. Κατά 52% υπολογίζεται η αύξηση μεταξύ 2010 και 2011 με το μισό ποσοστό να αφορά χρήστες τοξικών ενδοφλέβιων ουσιών. Μέσα στους πρώτους εφτά μήνες του 2011 καταγράφεται κατά δέκα φορές αύξηση των λοιμώξεων από ΗΙV (AIDS) σε χρήστες! Υπολογίζεται κατά 20% η αύξηση του αριθμού των χρηστών το 2009. Τα προγράμματα πρόληψης, καταγραφής και περίθαλψης «στο δρόμο» για τις ευπαθείς ομάδες των χρηστών είχαν ήδη περικοπεί κατά το 1/3, ενώ πλέον οι δομές έχουν ολοκληρωτικά συνθλιβεί.
Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών Υγείας σε πληθυσμούς μεταναστών, ανασφάλιστων και φτωχών έχουν παρατηρήσει αύξηση κατά 30% των Ελλήνων που καταφεύγουν στις δομές τους.

 

Σχόλια

Exit mobile version