Η πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά πια στην Ελλάδα είναι μία terra incognita.

Ένα πρωτόγνωρο, αχαρτογράφητο πεδίο με κύριο χαρακτηριστικό την ισοπεδωτική ανθρωπιστική καταστροφή που πλήττει όλο και πιο πλατιά στρώματα της κοινωνίας. Για μας τους αριστερούς, ενταγμένους και ανένταχτους όπως εγώ, ως μόνη λύση προβάλλει η συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς σε έναν μαζικό ενιαίο φορέα όπως αυτόν που επιδιώκει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με τελική «στάση» το Συνέδριο.
Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες περιμένω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε την όσμωση των διαφορετικών τάσεων και την ανάδειξη των προτεραιοτήτων που επιβάλλει η σημερινή πραγματικότητα. Μην ξεχνάμε ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της «μονομερούς πράξης» κατάργησης των μνημονίων, στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί τη συμπόρευση όσο γίνεται πλατύτερων δυνάμεων αντίστασης.
Στις προσυνεδριακές διαδικασίες, πρώτιστος στόχος είναι πως θα εξασφαλίσουμε την άμεση και πλατιά συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων συντρόφων στο ενιαίο πλέον κόμμα και όχι η επικράτηση και διαιώνιση της λογικής των ομάδων. Η μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων –ηλικιακά αλλά και όσον αφορά τη μέχρι τώρα δραστηριοποίηση τους- στις διαδικασίες εγγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει περιθώρια για τα παραδοσιακά φαινόμενα ομφαλοσκόπησης και εσωστρέφειας, μόνιμη κατάρα της Αριστεράς στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα η άνοδος της Χρυσής Αυγής και τα άπειρα κρούσματα ρατσιστικής βίας που ζούμε καθημερινά, απαιτούν από όλους εμάς τους αριστερούς να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα. Ένα ενωμένο ισχυρό κόμμα της Αριστεράς είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στη σύγκρουση αυτή.
Δεν περιμένω θαύματα. Αντιλήψεις και κατεστημένες συνήθειες χρόνων δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα, μόνο και μόνο επειδή ένας πολιτικός χώρος αύξησε θεαματικά την εκλογική του δύναμη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Όμως μπροστά στην πρωτόγνωρη πρόκληση μαζικότητας, ενότητας και δράσης που προβάλλει για την Αριστερά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το τρένο.

* Η Ελεάννα Ροζάκη είναι δημοσιογράφος,
αντιπρόσωπος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη,
από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εργαζομένων στα ΜΜΕ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!