Ανάμεσα στο «ξεχάστε τις πρόωρες εκλογές» και στο «λεφτά μετά τις εκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος»/ Του Χρήστου Πραμαντιώτη

Όλοι ασφαλώς θυμούνται ότι μέρος της συμφωνίας προσχώρησης της Ν.Δ. στο κυβερνητικό σχήμα, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν να γίνουν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή αύριο. Ο Αντώνης Σαμαράς, φυσικά, δεν θα δει αύριο εκλογές. Από τότε που το κόμμα του έγινε κυβερνητικός εταίρος, αναγκάστηκε να προτείνει εντόνως μερικές ακόμη ημερομηνίες, για να φτάσει τις τελευταίες μέρες να ακούει τις πληροφορίες για την 29η Απριλίου.
Τυπικά, πάντως, η κυβέρνηση ολοκληρώνει σε λίγο το έργο για το οποίο σχηματίστηκε (Μνημόνιο και συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων), επομένως ο δρόμος για εκλογές έχει ανοίξει. Τυπικά πάντα. Γιατί ουσιαστικά, όσο περνούν οι μέρες αποδεικνύεται ότι τα πράγματα δεν πάνε με βάση την κοινή λογική και τις συμφωνίες. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας παροτρύνει τους Έλληνες πολιτικούς να ξεχάσουν τις εκλογές μέχρι το 2013, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το απαιτεί επίσης. Το ίδιο και μερικοί από τους εν Ελλάδι υπαλλήλους τους. Η Άννα Διαμαντοπούλου, που έχει πιάσει το μήνυμα, θεωρεί έγκλημα τις εκλογές τώρα και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης τις θέλει για το 2013. Το ίδιο και πολλοί ακόμη στο ΠΑΣΟΚ, όπως και ο Γ. Καρατζαφέρης. Ίσως χρειαστεί λοιπόν ο πρόεδρος της Ν.Δ. να αλλάξει και πάλι την περί εκλογών ρητορική του. Τα σενάρια, πάντως, είναι πολλά και οι βεβαιότητες για το χρόνο των εκλογών, πολύ λίγες.
Είναι αλήθεια ότι όλη η… ακαταστασία που έχει προκληθεί στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες μέρες, έχει οδηγήσει πολλούς παράγοντες εντός των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ να επιδιώκουν, ο καθένας για δικούς του λόγους, την τοποθέτηση των εκλογών σε ένα πιο «ασφαλές» μέλλον. Αυτό είναι ίσως κατανοητό για το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, που περιμένουν με τρόμο κάθε μέρα να δουν την εκάστοτε καινούργια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται. Λογικό λοιπόν να παίζουν καθυστέρηση, αναμένοντας ένα σχέδιο… ανόρθωσης ποσοστών. Καινούργιο στοιχείο όμως αποτελεί το γεγονός ότι και στη Ν.Δ. υπάρχουν πλέον μερικοί που προβληματίζονται με τις πρόωρες κάλπες. Πρώτα-πρώτα γιατί ξέρουν ότι αν πάρουν την ευθύνη της διακυβέρνησης θα κληθούν αμέσως μετά τις εκλογές να ψηφίσουν νέα καταστροφικά μέτρα, και μάλιστα χωρίς να έχουν την παραδοσιακή περίοδο χάριτος. Δεύτερον, γιατί έχουν πρόσφατη μια μεγάλη ανοιχτή πληγή μετά τις τελευταίες διαγραφές. Τρίτον, γιατί σκέφτονται ότι περνώντας ο καιρός ίσως να μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά την ακροδεξιά… επέκταση, μετά τις μεταγραφές Βορίδη-Γεωργιάδη.
Αυτά τα δεδομένα είναι πιθανόν να δέσουν αρμονικά με την πλέον βασική παράμετρο της υπόθεσης «εκλογές», που δεν είναι άλλη από την επιθυμία των «δανειστών μας». Τα μηνύματα που έχουν εκπέμψει τις τελευταίες μέρες αυτοί, δείχνουν ότι αισθάνονται πολύ ανασφαλείς με το αποτέλεσμα πιθανών εκλογών στην Ελλάδα.
Μερικές δηλώσεις μάλιστα είναι τόσο σκληρές, που εύλογα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι προς το παρόν η Ελλάδα απαγορεύεται να κάνει εκλογές. Βέβαια, ακόμη και στην περίπτωση άμεσης προσφυγής στις κάλπες, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν σκεφτεί λύση και την έχουν διατυπώσει καθαρά: «Λεφτά μετά τις κάλπες, και ανάλογα με το αποτέλεσμα».
Επομένως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σήμερα και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες. Το αν θα έχουμε εκλογές τον Απρίλιο, το καλοκαίρι ή μετά από πολλούς μήνες, μπορεί να κριθεί τις αμέσως επόμενες μέρες (και βεβαίως πάντα υπάρχει και το λαϊκό απρόοπτο). Εκείνο, όμως, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο, είναι ότι όποτε κι αν γίνουν, οι επόμενες εκλογές δεν θα θυμίζουν σε τίποτε τις εκλογικές διαδικασίες που έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν και όποτε επιτραπεί στην Ελλάδα να κάνει εκλογές, αυτές θα συνοδευτούν με ακραίες παρεμβάσεις έξωθεν, με πρωτόγνωρη ιδεολογική (και ίσως όχι μόνο) τρομοκρατία χειρότερη κι από αυτή που ζούμε κάθε φορά που πρόκειται να ψηφίσει η Βουλή μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και εφαρμοστικούς νόμους. Κι από αυτή την άποψη, όποιος νομίζει ότι μπορεί να προετοιμάζεται για κάλπες καθήμενος βολικά πάνω στα δημοσκοπικά ποσοστά του, κάνει μεγάλο λάθος…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!