Του Κώστα Σκηνιώτη. Βιώνουμε καθημερινά τη βάρβαρη και βίαιη επίθεση του συστήματος ενάντια στα δημοκρατικά, οικονομικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού.

Ο καπιταλισμός βιώνει μια βαθιά δομική κρίση, και τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί και θέλει να τη μεταφέρει ολόκληρη στις πλάτες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των νεολαίων.
Επιχειρεί και επιδιώκει να πάρει πίσω όλες τις κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού, που προέκυψαν μέσα από μεγάλους ειρηνικούς, δημοκρατικούς, κοινωνικούς αγώνες. Είχε προηγηθεί η περίοδος των μεγάλων εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων και της χρυσής σελίδας της Εθνικής Αντίστασης του λαού.
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται πριν και πάνω απ’ όλα από τη σκλήρυνση των μέτρων καταστολής, από μέτρα που πλήττουν ευθέως τα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Την ίδια ώρα επιχειρείται να οικοδομηθεί και να προωθηθεί στη βάση της κοινωνίας, μια φασιστική -ναζιστική- ρατσιστική άποψη. Κυρίως, όμως, να οικοδομηθεί μια αντίστοιχη πρακτική, η οποία έχει ως τελικό σκοπό και στόχο να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των κοινωνικών αγώνων, αλλά σίγουρα και προσώπων που θα ηγούνται των αγώνων αυτών.
Η αρχή της διαδικασίας αυτής έγινε με πρόφαση το λεγόμενο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο σκόπιμα και συνειδητά η φασιστική-ναζιστική αντίληψη και άποψη το βγάζει από τη πραγματική βάση του, και το τοποθετεί έτσι που να δημιουργεί βίαιη αντίθεση μέσα στη κοινωνία με στόχο τη διάσπαση της συνοχής της.
Η Αριστερά με την ουμανιστική άποψή της, έχει διαχρονικά διαχωρίσει τη θέση της από οποιοδήποτε φαινόμενο παρανομίας ή φαυλότητας, απ’ όπου και αν προέρχεται αυτό. Η Αριστερά παλεύει διαχρονικά για την ενότητα στη βάση της κοινωνίας, ανεξάρτητα φύλου, χρώματος, θρησκευτικής πίστης και εθνότητας.
Σε αυτή την ιστορικά δύσκολη περίοδο, η οποία δυστυχώς δεν βρίσκεται στο τέλος της, αλλά ενδεχομένως στην αρχή της και στη καλύτερη περίπτωση στη μέση της, είναι αναγκαίο να υπάρξει δημοκρατική αντεπίθεση.
Απέναντι στο αντιδραστικό μέτωπο πρέπει να απλωθεί ένα δημοκρατικό, ειρηνικό, ουμανιστικό μέτωπο που θα σταματήσει τη καταστροφική-καθοδική πορεία του λαού και της χώρας και θα βάλει τις βάσεις για τη παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πλούτου, που θα διανεμηθεί δημοκρατικά και δίκαια.
Ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο, το οποίο θα προωθήσει και θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πραγματικών και ουσιαστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγεί το λαό και τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία και απελευθέρωση, στη βάση της λαϊκής κυριαρχίας και του σοσιαλιστικού προγραμματισμού. Χρειάζεται ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο, που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τις μεγάλες αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής. Σήμερα, πριν και πάνω απ’ όλα πρέπει να αναπτύξουμε δίκτυα αλληλεγγύης, αγάπης, συναδέλφωσης και προστασίας των πιο αδύναμων προσώπων και ομάδων.
Σήμερα, πρέπει μέσα από την οργανωμένη, ειρηνική, συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση, να αποκρούσουμε τις κραυγές που επιδιώκουν τον εκφασισμό και εκναζισμό της κοινωνίας.

* O Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής,
μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!