Οι εργασίες της συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γόνιμες και θετικές και η συμμετοχή σε αυτή των αντιπροσώπων αλλά και μελών του ήταν ενεργητική και ουσιαστική.

Οι αποφάσεις της επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατρέπεται σε «νέο ΠΑΣΟΚ», αλλά σε ένα ενιαίο αριστερό κόμμα, μαζικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πολυτασικό και κινηματικό, που θα εκπροσωπεί πολιτικά και προγραμματικά τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τους νέους και νέες και την προοδευτική διανόηση. Μία αριστερή δύναμη που θέλει, όχι να διαχειριστεί αλλά να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και ν’ ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους προοδευτικής και σοσιαλιστικής αλλαγής με δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Στη συνδιάσκεψη δεν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι, κερδισμένος βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θετικό ότι κατοχυρώθηκε σ’ αυτόν η ύπαρξη ιδεολογικών ρευμάτων και τάσεων που θα μπορούν να καταθέτουν και να συνθέτουν προωθητικά τις απόψεις τους.
Όσον αφορά την Αριστερή Πλατφόρμα, την οποία συγκροτήσαμε με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες, δεν θα λειτουργήσει ως εσωτερική αντιπολίτευση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως ιδεολογικό ρεύμα που θα συμβάλει στην ενότητα και τη ριζοσπαστικοποίησή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μπροστά στο συνέδριό του που θα ολοκληρώσει την μετατροπή του σ’ ενιαίο αριστερό κόμμα και στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η χώρα, προκειμένου να παίξει τον ιστορικό ρόλο του, για μια προοδευτική διέξοδο από την παρούσα κρίση με σοσιαλιστικό ορίζοντα, πρέπει να αποφύγει, στο όνομα της προσέγγισης της κυβερνητικής εξουσίας, οποιασδήποτε μορφής πολιτική και προγραμματική αναδίπλωση σε σχέση με το πρόγραμμά του και τις δεσμεύσεις του έναντι του λαού.
Αντίθετα, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προχωρήσει τολμηρά σ’ ένα δεύτερο κύμα ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής ριζοσπαστικοποίησής του, ώστε να μπορέσει να προωθήσει την εναλλακτική πρότασή του αντιμετωπίζοντας νικηφόρα τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του εγχώριου και διεθνούς οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.

Ανάπτυξη λαϊκών αγώνων
Κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων για να μην εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα του 3ου Μνημονίου, να πέσει η κυβερνητική μνημονιακή κοινοπραξία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και να αναδειχθεί με τους αγώνες και την ψήφο του λαού μια κυβέρνηση αριστερής και όχι αριστεροδεξιάς ή κεντροαριστερής συνεργασίας.
Η μεγάλη πολιτική τομή, η οποία έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησε σε εκτίναξη των εκλογικών ποσοστών του, ήταν και είναι η πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς όχι μόνο για να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και για τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης. Σε αυτή την ενωτική πολιτική πρέπει να επιμείνουμε χωρίς ταλαντεύσεις, γιατί δίνει δυναμική στην εναλλακτική μας πρόταση και είναι η καλύτερη εγγύηση για τη συνεπή εφαρμογή της.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντεπεξέλθει η αριστερή κυβέρνηση στις δυσκολίες, πιέσεις ή και στον ανοικτό οικονομικό και πολιτικό πόλεμο του πολιτικού κατεστημένου και των αγορών είναι να επιμείνει στους προγραμματικούς στόχους της για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση του σχεδίου της για παραγωγική αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Εάν η αριστερή κυβέρνηση υποχωρήσει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της και ενσωματωθεί θα συντριφτεί, θα αποτύχει, θα καταρρεύσει.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ετοιμαστεί ο ίδιος και να ετοιμάσει το λαό για το όποιο εναλλακτικό σχέδιό του, για την περίπτωση που οι πιέσεις από το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο στην αριστερή κυβέρνηση πάρουν τη μορφή ανοικτού πολέμου από τους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας και από την ηγεσία της Ευρωζώνης, μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα σε σχέση με το δημόσιο χρέος ή το νόμισμα. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να έχει ως κριτήριο όχι τον εγκλωβισμό της σε αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα αλλά την προώθηση του προγράμματός της και την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

* Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!