Η βάρβαρη και δολοφονική επίθεση ενάντια στους απλήρωτους μετανάστες εργάτες γης δεν μπορεί παρά να οδηγεί στην απερίφραστη καταδίκη, στην ανάγκη να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να προστατευθούν και να στηριχθούν τα θύματα της επίθεσης.

Παράλληλα, εάν θέλουμε να δούμε συνολικά το θέμα, οι οικονομικές, κοινωνικές, παραγωγικές διαστάσεις του ζητήματος συμπυκνώνονται στο μοντέλο ανάπτυξης, στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Με αυτή την έννοια, πέραν της ηθικής και ανθρωπιστικής πλευράς, είναι προς το συμφέρον των αγροτών και της παραγωγής, η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων να συνοδεύεται από αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για όλους τους εργάτες γης (χαρτιά σε όσους δεν έχουν, στέγαση, περίθαλψη, ασφάλιση), πλήρως εναρμονισμένες με το Εργατικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο.
Η ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με έμφαση στους μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς, εμπεριέχει ως βασική προϋπόθεση την παραπάνω. Η Ελλάδα της κακοπληρωμένης ή απλήρωτης εργασίας, της ανασφάλειας και της αναξιοπρέπειας, ως όραμα και δέσμευση της μνημονιακής κυβέρνησης για να «ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα», μετατρέπει τη χώρα σε τριτοκοσμική ειδική ζώνη, αποτελεί εφιάλτη για τους εργαζόμενους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία.

* Ο Δημήτρης Κοδέλας είναι βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!