Στη δεύτερη συνεδρίασή της, μετά τη μακροχρόνια αναμονή ολοκλήρωσης του συνεδρίου του ΣΥΝ, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε την Πέμπτη 24/6 θέματα που αφορούν το πολιτικό σχέδιο δράσης, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την οργανωτική λειτουργία. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν δύο κείμενα, καθώς και η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως σημείωσε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλλος.

Το πρώτο κείμενο που αναφέρεται στο «νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν του Γιάννη Μπανιά. Το δεύτερο ήταν η πρόταση δέκα σημείων προς τη Γραμματεία, η οποία υπογράφεται από τους Ν. Γαλάνη, Γ. Θεωνά, Α. Νταβανέλλου, Γ. Σαπουνά και Δ. Τσακνιά και συμπυκνώνεται στον τίτλο «όχι σε ΔΝΤ-Ε.Ε. και Κυβέρνηση, Μέτωπο για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία».
Διακριτή πρόταση ήταν η εισήγηση του Α. Τσίπρα, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, και την οποία θα μπορούσε να περιγράψει κανείς με τον τίτλο «επανεκκίνηση ΣΥΡΙΖΑ, συμμαχικό σχήμα πλατύ, ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό με μοντέλο λειτουργίας της βάσης το Κοινωνικό Φόρουμ».
Αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας ομάδας που θα προσπαθήσει να συνθέσει τις προτάσεις, καθώς και η σύγκληση του Πανελλαδικού Συντονιστικού το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, στο οποίο θα επικυρωθούν οι όποιες αποφάσεις. Επίσης, αποφασίστηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας να συναντηθεί με τον Αλέκο Αλαβάνο.
Το κείμενο του Γ. Μπανιά θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής: Απογοητευτική η κατάσταση στην Αριστερά, παρουσιάζει φαινόμενα αναντίστοιχα με τις απαιτήσεις της εποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να αποτύχει. Χρειάζεται πολιτικό πλαίσιο – συμβόλαιο του ενωτικού εγχειρήματος με περιεχόμενο: τη σαφή απόρριψη καπιταλιστικού συστήματος και τι σοσιαλισμό ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Την απόρριψη του αποκρουστικού μοντέλου της Ε.Ε. και τους πολιτικούς στόχους της περιόδου.
Η πρόταση δέκα σημείων των μελών της Γραμματείας που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για ένα Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόγραμμα άμεσης δράσης για το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για σημεία γύρω από τα οποία μπορούν να συσπειρωθούν πλατιές λαϊκές δυνάμεις και να αποτελέσουν κριτήριο για την κατεύθυνση των κυοφορούμενων πολιτικών αλλαγών.
Τα σημεία επιγραμματικά είναι: 1.Να μην περάσει το ασφαλιστικό και τα εργασιακά μέτρα. 2. Άρνηση πληρωμής, άμεση διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους. 3. Άρνηση εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας. 4. Το ευρώ δεν είναι ταμπού, το κεντρικό ζήτημα είναι οι όροι ζωής της πλειοψηφίας της κοινωνίας, δεν δικαιώνεται η παραμονή με όποιο τίμημα ούτε η αποχώρηση χωρίς στρατηγική. 5. Να φύγει η κυβέρνηση – νέα κοινωνική πλειοψηφία. 6. Εναλλακτική προγραμματική λύση με προβολή των 15 σημείων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. 7. Εργατικό κίνημα αντίστασης – στρατηγικής σημασίας η συμμετοχή της νεολαίας στο μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων. 8. Λαϊκές Επιτροπές παντού, δημιουργία μετώπου από τα κάτω. 9. Να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ε.Ε. 10. Ανασυνταγμένος και δημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την οικοδόμηση του μετώπου. Ο Α. Τσίπρας εισηγήθηκε την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος που είναι «πλατύ, ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό», ενότητα πάνω στις ήδη συμφωνημένες θέσεις των ντοκουμέντων του, με επικαιροποίηση που να περιλαμβάνει απεμπλοκή της χώρας από την τρόικα, ματαίωση αντεργατικών μέτρων, δημιουργία δομών αλληλεγγύης. Μοντέλο λειτουργίας της βάσης στα πρότυπα του Κοινωνικού Φόρουμ. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζήτησε να δοθεί βαρύτητα στις συμμαχίες οι οποίες «κατά προτεραιότητα» απευθύνονται σε δυνάμεις που απεμπλέκονται από το ΠΑΣΟΚ, στην υπόλοιπη ριζοσπαστική Αριστερά και στους Οικολόγους Πράσινους.                                                                  Α.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!