Ισραηλινοί συγγραφείς και ποιητές, ανάμεσα τους ο Έλι Αμίρ, ο Άμος Οζ και ο Α.Β. Γεχόσουα έστειλαν ένα προσωπικό γράμμα στον Σάμερ Αλ Ισάουι, που βρίσκεται σε απεργία πείνας για πάνω από 230 μέρες.

Τον καλούν να σταματήσει την απεργία πείνας. Η επιστολή τους είναι απάντηση σε ένα γράμμα του Σάμερ από το κρεβάτι του νοσοκομείου. Και οι δύο επιστολές δημοσιεύτηκαν στη Haaretz. Ο Σάμερ γράφει στην επιστολή του: «Επέλεξα να γράψω σε εσάς: διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές στην ισραηλινή κοινωνία… Ψάχνω για ένα μορφωμένο ανάμεσά σας που έχει ξεπεράσει το στάδιο του παιχνιδιού σκιών. Θέλω να με κοιτάξει, καθώς χάνω τις αισθήσεις μου. Ας ξεσκονίσει το μπαρούτι από το στυλό του, τους ήχους πυροβολισμών από το μυαλό του και θα δει τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου να διαγράφονται στα μάτια του. Θα τον δω και θα με δει. Θα δω την αγωνία που έχει για το μέλλον και θα με δει, ένα φάντασμα κολλημένο πεισματικά στο πλάι του. Ίσως του ζητήσουν να γράψει μια ιστοριούλα για εμένα. Θα επιβεβαιώσει ότι ήμουν μια ύπαρξη από την οποία δεν έχει μείνει παρά ένας σκελετός. Και μετά την παγερή σιωπή του, η ιστορία μου θα είναι ένα επίτευγμα που θα προσθέσει στο βιογραφικό του. Όταν οι μαθητές του μεγαλώσουν θα πιστεύουν ότι αυτός ο Παλαιστίνιος πέθανε από απεργία πείνας… Τότε θα γιορτάσει την πολιτιστική-ηθική υπεροχή του με μια νεκρώσιμη ακολουθία».
Οι διανοούμενοι δεν έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Σάμερ Ισάουι, να απαιτήσουν την ελευθερία του, να σώσουν τη ζωή του. Μιλάνε για να διώξουν το ζωντανό φάντασμα που τους χτυπάει την πόρτα, σπάζοντας την ησυχία της κατοχής και της καλοζωίας. Δεν πήγαν στις Αρχές για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Σάμερ. Ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να ρωτήσουν τι εγκλήματα διέπραξε ώστε το κράτος του Ισραήλ να τον κυνηγήσει μέχρι τον αναμενόμενο και επικείμενο θάνατό του. Ζήτησαν από τον Σάμερ να σταματήσει την απεργία πείνας χωρίς όρους, να συμφωνήσει να μείνει κλεισμένος πολλά χρόνια στη φυλακή χωρίς λόγο. Γράφουν για «νέα ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις πλευρές θα ξαναρχίσουν» και θα εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του Σάμερ καθώς και άλλων Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Ίσως να μη ζουν στο Ισραήλ. Παρακαλώ, θυμίστε μας κύριοι πότε το Ισραήλ απελευθέρωσε Παλαιστίνιους εξαιτίας των διαπραγματεύσεων και όχι σε ανταλλαγή κρατουμένων;
Οι σιωνιστές διανοούμενοι έχουν μια φοβερή προσφορά για τον Σάμερ και τους Παλαιστίνιους. Πραγματικά η προσφορά του αιώνα: Εγκαταλείψτε το δικαίωμα επιστροφής των εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων, ξεχάστε τη γη που έχουν κλέψει οι έποικοι με στρατιωτικές εντολές, πλαστά έγγραφα και απειλές. Αναγνωρίστε το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Τότε οι σιωνιστές διανοούμενοι θα προτείνουν στην κυβέρνηση να φέρει τις διαπραγματεύσεις σε ένα θεάρεστο αποτέλεσμα: να χαλαρώσουν ελαφρά τις χειροπέδες στο πτώμα του Σάμερ.

Δίκτυο freehaifa 14/4/2013

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!