Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει ένα σχέδιο αποξήλωσης περιπτέρων τόσο για την εξυπηρέτηση των πεζών όσο και για τη διευκόλυνση των μικρών μαγαζιών στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 1.445 περίπτερα αντί 988. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην αποξήλωση του πρώτου περιπτέρου από τα συνολικά 14 που προγραμματίζεται να απομακρυνθούν, το προσεχές διάστημα, από το κέντρο της πόλης.

«Ο αριθμός των περιπτέρων καθορίζεται με διοικητικές πράξεις, οι οποίες καθορίζουν ότι για το Δήμο Θεσσαλονίκης πρέπει ναι λειτουργούν 988 περίπτερα. Κατά παράβασή τους, η προηγούμενη νομαρχία, η οποία είχε τότε την ευθύνη, είχε δώσει 1.445 άδειες. Τα επιπλέον 457 περίπτερα που λειτουργούν θα τα ελέγξουμε, ώστε να διαπιστωθεί για ποια από αυτά οι ιδιοκτήτες τους έχουν πάψει να ενδιαφέρονται, ποια είναι κλειστά και ποια εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης.
Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι ακριβώς θα συμβεί με τα περίπτερα που λειτουργούν με περισσότερα προϊόντα από αυτά που επιτρέπει η άδειά τους. Ήδη ο εμπορικός σύλλογος της πόλης θέτει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με τα μικρομάγαζα της πόλης.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες της αντιδημαρχίας θα προχωρήσουν στην αποξήλωση άλλων 13 περιπτέρων, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποξήλωσης καλωδίων και μετρητών από την ΔΕΗ, σε εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, κατά το 2011, και σύμφωνα με τις νέες αρμοδιότητες του νόμου «Καλλικράτης».
Οι πρώτες αντιδράσεις των περιπτερούχων έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς θεωρούν ότι τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την επιλογή των προς κατεδάφιση περιπτέρων δεν είναι αξιόπιστα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!