Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), Γιώργος Δεληκάρης, μιλά στη Μαίρη Ευθυμιάτου και το «Δρόμο» και ζωγραφίζει με τα πιο μελανά χρώματα τις εργασιακές συνθήκες που επιχειρούν να επιβάλλουν οι καναλάρχες.

Ποια είναι τα κύρια πεδία αγώνα που δίνει η ΕΤΙΤΑ το διάστημα αυτό;
Eδώ και αρκετούς μήνες βρισκόμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις και επικρατεί ιδιαιτέρως αγωνιστικό κλίμα, καθώς επιχειρούνται μεγάλες ανατροπές στο εργασιακό μας καθεστώς, σε όλους τους μεγάλους τηλεοπτικούς ιδιωτικούς σταθμούς αλλά και τους περιφερειακούς και τοπικούς με εμβέλεια στην Αττική.
Το κύριο και βασικό μας ζήτημα είναι η καταγγελία της σύμβασής μας από τους ιδιοκτήτες που μας κάλεσαν σε «επανεκκίνηση της σύμβασής μας», καταγγέλλοντας όλα τα άρθρα που όριζαν τις εργασιακές μας σχέσεις -οικονομικά και θεσμικά- χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την οικονομική κρίση.

Ο κλάδος των τεχνικών δέχεται μεγάλη και συντονισμένη, καθώς φαίνεται, επίθεση. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της;
Η αλήθεια είναι πως η επίθεση που δεχόμαστε έχει πολλά πρόσωπα, καθώς σε κάθε έναν τηλεοπτικό σταθμό έχουν εμφανιστεί διάφορες μορφές πίεσης και αντεργατικών μέτρων.
Ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα που έχουν ανοίξει και πραγματικά υπάρχει «ανοικτός πόλεμος» μεταξύ τεχνικών-διοίκησης είναι αυτό του Star το οποίο, μονομερώς, κατήγγειλε ένα συγκεκριμένο άρθρο της σύμβασής μας και προσπαθεί να περικόψει τον αναγκαίο αριθμό των εξωτερικών συνεργείων. Προσπαθεί -και πιέζει- να βγάλει βάρδιες με έναν τεχνικό, ενώ είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να βγαίνει η δουλειά εάν τα συνεργεία μετάδοσης δεν αποτελούνται από έναν εικονολήπτη και έναν ηχολήπτη.
Το μέτωπο αυτό το πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις. Βρισκόμαστε ήδη στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε πίσω.
Ένα άλλο πρόσωπο της επίθεσης φαίνεται και στο Alter με τα γνωστά οικονομικά προβλήματά του που, άλλωστε, αγγίζουν και τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς.
Και εκεί έχουμε δεκάδες απλήρωτους συναδέλφους-μέλη μας, με τη διοίκηση να εμπαίζει το προσωπικό δίνοντας συνεχώς νέες ημερομηνίες για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Η πιο πρόσφατη ημερομηνία είναι αυτή της 21ης Απριλίου.
Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που έχετε θέσει ως Ένωση, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις στα εργασιακά σας δικαιώματα;
Η κόκκινη γραμμή είναι μία και συμφωνημένη από όλους: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα μεγαλοκαναλάρχη να κλέψει τις ζωές μας και να μας επιδεινώσει την εργασιακή μας καθημερινότητα. Το Σωματείο είναι αποφασισμένο να δώσει αγώνα μέχρι τέλους. Για το λόγο αυτό έχουμε ανοίξει το Καταστατικό μας και γράφουμε μαζικά όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς στα κανάλια, ως μέλη μας.
Ξεπεράσαμε το πρόβλημα των «προϋποθέσεων» για τις εγγραφές, καθώς πλέον υφίσταται ο κίνδυνος με την εργατική επίθεση που δεχόμαστε, να μην υπάρχουν Σωματεία. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι όλοι οι εργαζόμενοι τεχνικοί τηλεόρασης, πρέπει να είναι μέλη μας.
Συμμετέχετε στις 2 επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που κήρυξε η Διασωματειακή Επιτροπή των ΜΜΕ. Πού θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί η μάχη, ώστε να είναι επιτυχημένη στους τηλεοπτικούς σταθμούς;
Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι το αγωνιστικό φρόνημα των τεχνικών για τη συγκεκριμένη απεργία είναι πολύ υψηλό και ήδη συζητάμε για κλιμάκωση. Έχουμε πάρει απόφαση να προχωρήσουμε όσο και να μας πονέσει οικονομικά, γιατί κρίνεται το μέλλον μας. Η μάχη, από πλευράς μας, θα δοθεί σε δύο πεδία:
α) Στη διαμόρφωση των συνεργείων που πάντα εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας.
Οι σταθμοί έχουν βρει τρόπους να ορίζουν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Άρα, πρέπει να έχουμε δυναμική παρέμβαση σε αυτό.
β) Να προσπαθήσουμε να περιφρουρήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τους χώρους που δεν ελέγχονται και αυτοί είναι κυρίως τα στούντιο εξωτερικών παραγωγών, όπου εργάζεται αρκετός κόσμος -τεχνικοί- με μπλοκάκι και υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πιεστούν να «γράψουν» εκπομπές ψυγείο. Εκεί πρέπει να δοθεί σημαντική μάχη ώστε να δείξουμε τη δύναμή μας.
Πάντως, πράγματα που θεωρούσαμε στο παρελθόν αδύνατα, πλέον είναι εφικτά – και λόγω του υψηλού αγωνιστικού φρονήματος των συναδέλφων που βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα, για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Παλιά λέγαμε πως «αν πέσει μαύρο στα κανάλια θα γίνει κοσμογονία από τα αφεντικά». Τώρα είναι εφικτό. Καλή επιτυχία στην απεργία όλου του κλάδου!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!