Ο πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε πως η Βενεζουέλα ήρθε σε συμφωνία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία θα προσφέρει 20 δισ. δολάρια που θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση προγραμμάτων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει δώσει μέχρι σήμερα η Κίνα σε άλλη χώρα.

Ο Τσάβες δήλωσε ότι αυτή η υποστήριξη της Κίνας συνιστά μια νέα μορφή συνεργασίας, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό το ζυγό διεθνών πιστωτικών οργανισμών, που εγκρίνουν χρηματοδοτήσεις με όρους δυσμενείς και αναξιοπρεπείς για τους αποδέκτες.

Τα αναπτυξιακά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τα κινεζικά κεφάλαια αφορούν τις υποδομές, την αγροτική βιομηχανία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την πετρελαϊκή βιομηχανία, τη σιδηρουργία και το φυσικό αέριο. Κινέζοι ειδικοί θα αναλάβουν την τεχνική εκπαίδευση των Bενεζολάνων που εργάζονται στα προγράμματα αυτά. Από τη μεριά της η Βενεζουέλα αναλαμβάνει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση σε πετρέλαιο από την Κίνα. Σήμερα η Βενεζουέλα καλύπτει το 10% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο χωρών έρχεται να επιβεβαιώσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, στην οποία σταθερά και μεθοδικά αναβαθμίζει το ρόλο της.

Πηγές: Venezolana de Television, Agencia Bolivariana de Noticias, 18/4/2010.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!