Η 26η Νοεμβρίου 2011 Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης ενάντια στους Iσραηλινούς εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων

Οι εξαγωγές ισραηλινών αγροτικών προϊόντων βρίσκονται στην καρδιά του ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ, εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συνεχιζόμενης αποικιοποίησης και περιβαλλοντικής καταστροφής της παλαιστινιακής γης, της κλοπής του νερού και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων εργατών. Για δεκαετίες, οι ισραηλινές αγροτικές επιχειρήσεις και φάρμες έχουν εκμεταλλευτεί γη που απαλλοτριώθηκε παράνομα από Παλαιστίνιους, αλλά και νερό που δικαιωματικά ανήκει σε Παλαιστίνιους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά για την ισραηλινή αγροτική παραγωγή. Η Mehadrin και όλοι οι Ισραηλινοί εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων βγάζουν κέρδη από την πώληση των φρούτων του ισραηλινού απαρτχάιντ και συχνά είναι και οι ίδιοι άμεσα αναμεμειγμένοι στην αποικιοποίηση παλαιστινιακής γης και πόρων, ακόμα και στην εκμετάλλευση παλαιστινιακής εργασίας. Η αποκάλυψη της συνενοχής αυτών των εταιριών, η ανάπτυξη μποϊκοτάζ της παραγωγής τους και η πίεση σε χονδρέμπορους και καταστήματα λιανικής πώλησης να μην κάνουν εμπόριο μαζί τους είναι μια αποτελεσματική και ζωτική μορφή αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα.
Η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στην ημι-κρατική Agrexco, (βλ. και σχετικό άρθρο του R-Free Palestine στον Δρόμο της Αριστεράς 18/6/2011), που υπήρξε ο κύριος Ισραηλινός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ήταν μια τεράστια επιτυχία και ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από την οικονομική κρίση της εταιρίας, η οποία χρεοκόπησε, ρευστοποιήθηκε και εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Bickel και την εταιρία Orian SM Ltd. Καμπάνιες που συνδυάζουν τη λαϊκή δράση BDS (μποϊκοτάζ-απόσυρση επενδύσεων-κυρώσεις), τις προσπάθειες στα ΜΜΕ και το lobbying έχουν οδηγήσει έναν αριθμό ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ να αναπτύξει πολιτικές που ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν την πώληση προϊόντων των εποικισμών. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει η καμπάνια σε ένα επόμενο στάδιο: αναλαμβάνοντας δράση ενάντια σε όλους τους Ισραηλινούς εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν πλέον να πουλάνε προϊόντα του απαρτχάιντ στην Ευρώπη. Το φετινό Νοέμβρη η BNC, η μεγαλύτερη συμμαχία της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών, μαζί με τους συνεταίρους της στην Ευρώπη καλεί τις οργανώσεις αλληλεγγύης, τα συνδικάτα, τις ΜΚΟ, τους ανθρώπους με συνείδηση σε όλη την Ευρώπη να συμμετάσχουν στο «Βγάλτε το Απαρτχάιντ από το μενού! Μια Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης ενάντια στους Ισραηλινούς εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων».
Και στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, εισάγονται διάφορα αγροτικά προϊόντα από το Ισραήλ (πιπεριές, χουρμάδες, αβοκάντο, ρόδια, γλυκοπατάτες, νωπό καλαμπόκι, τοματίνια, κλημεντίνες, ραπανάκια κ.ά.) και ως Σύλλογος Ιντιφάντα είχαμε ξεκινήσει καμπάνια μποϊκοτάζ τυπώνοντας φυλλάδιο για την Agrexco. Τώρα, με τη σειρά μας, καλούμε τον κόσμο στη χώρα μας να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα ισραηλινά αγροτικά προϊόντα, τα καταστήματα όπου πωλούνται και τις ελληνικές και ισραηλινές εταιρίες που εμπλέκονται στο εμπόριο αυτό. Στείλτε μας πληροφορίες στο [email protected] 
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!