Αρχική πολιτική editorial editorial: Βάστα Μέρκελ!

editorial: Βάστα Μέρκελ!

Η φράση «Βάστα Ρόμελ» έχει μείνει στην Ιστορία από τα τελευταία χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Οι μαυραγορίτες της εποχής έλπιζαν να αντέξουν οι δυνάμεις του Γερμανού στρατηγού Έρβιν Ρόμελ στην Αφρική, ώστε να διαιωνιστεί και η επικερδής γι’ αυτούς παρουσία των Ναζί στην Ελλάδα.

Σήμερα, το μνημονιακό πολιτικό σύστημα στη χώρα συνδέει την επιβίωσή του με την υποταγή στη γερμανική ηγεμονία που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν κάνει τίποτα άλλο τα τελευταία χρόνια, εκτός από το να σέρνεται πίσω από τη μερκελική πολιτική, προσπαθώντας να πείσει τους πάντες ότι κάθε απόκλιση από αυτή είναι καταστροφική.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη ότι θα βγάλει τα λεφτά του από τη χώρα, αν υπάρξει κάποια πολιτική μεταβολή είναι, μέσα στη γραφικότητά τους, χαρακτηριστικές. Το εγχώριο πολιτικό προσωπικό της τρόικας έχει συνδέσει την καριέρα του με τις δικές της τύχες. Από αυτή την άποψη, η ιδιαιτερότητα του Αδώνιδος δεν έγκειται στις προθέσεις του, αλλά μόνο στο θράσος με το οποίο τις ομολογεί.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας πρωταγωνίστησε, την εβδομάδα που πέρασε, σε ένα ακόμα επεισόδιο υποταγής. Η επίσκεψή του στο Βερολίνο θλιβερή, τα αποτελέσματά της μηδενικά. Το ταξίδι στη γερμανική πρωτεύουσα οργανώθηκε μόνο και μόνο για να ζητηθεί λίγη ελεημοσύνη από την καταρρέουσα κυβέρνηση.

Όμως όλα τα δεδομένα έδειχναν ότι η επίκληση του φόβου πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα, γιατί αυτό έμοιαζε να είναι το μόνο «διαπραγματευτικό» χαρτί του Α. Σαμαρά, δεν επρόκειτο να συγκινήσει την καγκελάριο που μόλις λίγες μέρες πριν είχε απορρίψει με ψυχρότητα τις απαιτήσεις του Γάλλου πρωθυπουργού.

Ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία, Παναγιώτης Ζωγράφος, υπέβαλε την παραίτησή του. Από όλες τις πηγές, πλέον, επιβεβαιώνεται ότι οι λόγοι της παραίτησης σχετίζονται με το ταξίδι του πρωθυπουργού. Ο πρέσβης επέμενε ότι όλες οι συνθήκες είναι αρνητικές για μια συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, άποψη που αγνόησε το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά -σύμφωνα με όσα λέγονται και γράφονται- ο πρέσβης είχε να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό του από τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά και τη σκαιότατη συμπεριφορά του στενού πρωθυπουργικού συνεργάτη, Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Δεν ήταν η μόνη παραίτηση που είχαμε τις τελευταίες βδομάδες. Λίγο πριν, ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ είχαν παραιτηθεί, μετά τις ωμές παρεμβάσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, προκειμένου να μη μεταδοθεί η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τα δύο νεοδημοκρατικά στελέχη, Α. Μακρυδημήτρη και Ρ. Μορώνη, ούτε και τον επί 38 χρόνια διπλωμάτη και πρώην πολιτικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Ζωγράφο, ότι ανήκουν στο στρατόπεδο των υπονομευτών της κυβέρνησης και της διεθνούς εικόνας της χώρας. Είναι όμως τέτοιες οι απεγνωσμένες κινήσεις της κυβέρνησης που μόνο τριγμούς και αντιδράσεις μπορούν πλέον να προκαλέσουν.

Σαμαράς, Γεωργιάδης, Λαζαρίδης, Βούλτεψη… Μια τυχοδιωκτική ομάδα που στηρίζει την πολιτική της επιβίωση στην υποταγή και τον εξευτελισμό της χώρας. Η ιδέα του Αδώνιδος Γεωργιάδη δεν είναι καθόλου κακή, αρκεί να μην είναι οι περιουσίες τους αλλά οι ίδιοι που θα δραπετεύσουν από τη χώρα.

Σχόλια

Exit mobile version