Με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του Τάκη Σινόπουλου

Δημοσιεύονται σχολιασμένες 42 ανέκδοτες επιστολές του Τάκη Σινόπουλου προς τον ζωγράφο Δανιήλ (Παναγόπουλο), ο οποίος ζούσε στο Παρίσι, από το αρχείο του τελευταίου. Οι επιστολές, που χρονολογούνται από το 1961 μέχρι το 1980, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σ’ αυτές ο Σινόπουλος διατυπώνει προς τον Δανιήλ απόψεις που αφορούν τα λογοτεχνικά θέματα της εποχής με αναφορές στους Σεφέρη, Ελύτη, Παυλόπουλο, Αργυρίου κ.λπ., αλλά και στις πολιτικές συγκυρίες. Επίσης δημοσιεύονται τρεις επιστολές του Τάκη Σινόπουλου προς την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.
Ο Γιώργος Αράγης αναφέρεται σε δύο βιβλιοκρισίες του Τάκη Σινόπουλου που αφορούσαν πεζογραφήματα. Αναδημοσιεύεται κείμενο του Τάκη Σινόπουλου με τίτλο «Σκέψεις και μερικά Λοξοδρομήματα».
Ο Μάνος Στεφανίδης και ο Παντελής Αραπίνης αναφέρονται στο έργο και την προσωπικότητα του ζωγράφου Δανιήλ του οποίου εικαστικά κοσμούν το τεύχος. Από το αρχείο του Δανιήλ δημοσιεύονται και τρεις επιστολές του Νίκου Καχτίτση προς τον ζωγράφο.
Ακόμα: προτάσεις ποιητικών αναγνώσεων: Κώστας Κοβάνης (1930-), παρουσίαση-ανθολόγηση: Κώστας Κρεμμύδας.
Και τέλος: Δύο Ξένοι στην ίδια πόλη: Με βάση το αρχείο του Ανέστη Ευαγγέλου ο Θανάσης Μαρκόπουλος παρουσιάζει τη σχέση Ντίνου Χριστιανόπουλου-Ανέστη Ευαγγέλου.

Την Πέμπτη 19/1, στις 19:30, παρουσιάζονται το νέο τεύχος του Μανδραγόρα και τρία καινούργια βιβλία των Νίκου Κατσαλίδα, Βάκη Λοϊζίδη και Λίλας Χαμπίπη. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τους ίδιους. Θα μιλήσουν οι Κώστας Βούλγαρης, Γεωργία Λαδογιάννη, Παναγιώτης Νούτσος και Χρύσα Προκοπάκη. Στη Στοά του βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!