Με ένα εορταστικό διήμερο, τη Δευτέρα και την Τρίτη 27-28 Δεκεμβρίου, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον 19ο χρόνο λειτουργίας τους, αλλά και μια δύσκολη από όλες τις απόψεις καινούργια χρονιά!

Έτσι, καλούν φίλους -παλιούς και νέους- στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου, από τις 11.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ θα λειτουργεί παζάρι βιβλίων, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των Αρχείων. Παλιές και νέες εκδόσεις, βιβλία και περιοδικά για τη λογοτεχνία, την πολιτική και, ιδιαίτερα, σπάνιες και εξαντλημένες εκδόσεις για τη σύγχρονη Ιστορία και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα θα περιμένουν τους… βιβλιοπόντικες για μια δεύτερη ευκαιρία!
Παραλληλα, κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, όπως Η ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα.
Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις, μια έκδοση των ΑΣΚΙ και του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς από το Θεμέλιο (μιλούν: Ε. Αβδελά, Β. Καραμανωλάκης, Η. Νικολακόπουλος), τη Δευτέρα στις 12.00, και η μαρτυρία της Μαρίας Μπέικου Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ… (Καστανιώτης), που θα παρουσιαστεί από την ίδια και τους Τ. Βερβενιώτη, Ι. Παπαθανασίου, Α. Χρυσοστομίδη, την Τρίτη στις 12.00.
Ταυτόχρονα, την πρώτη ημέρα στις 17.30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου Μακρόνησος, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση, αφιερωμένη στη μνήμη του Ηλία Στάβερη, με ομιλητές τους Β. Βαρδινογιάννη, Η. Γιαννακάκη, Στρ. Μπουρνάζο, Τ. Σακελλαρόπουλο, και την επομένη, την ίδια ώρα, θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος, με ομιλητές στη συζήτηση που θα ακολουθήσει τους Μ. Ζαχαρία, Α. Φραγκουδάκη και τον σκηνοθέτη.

ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ: Όλα για όλους, τίποτα για μας..
Ημερολόγιο 2011

Συνεχίζουμε. Παρά τον πόλεμο και τις διώξεις, τις φυλακές και το θάνατο. Συνεχίζουμε. Γιατί η αληθινή μας θέληση, η αυτονομία και η αξιοπρέπειά μας κατοικούν κάθε χωράφι και κάθε φράχτη, κάθε ποτάμι και κάθε μονοπάτι, κάθε σπίτι και κάθε κοινότητα εκείνων που αληθινή καρδιά έχουμε…
…πίσω από μας υπάρχουν πολλές υφάντρες με επιδέξιο χέρι και σοφό βήμα. Και όσο πάνω σε κάθε κόμπο στο εξεγερμένο δίχτυ των λησμονημένων του κόσμου υψώνεται ένα σύντομο πυρακτωμένο φως, εκείνες, στη σκιά του, συνεχίζουν να υφαίνουν καινούργια σχέδια και αγκαλιές.
Τα έσοδα από την πώληση του ημερολογίου θα δοθούν για την ενίσχυση του EZLN (Εθνικοαπελευθερωτικός Ζαπατιστικός Στρατός).
Το ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε στον Συνεταιρισμό
Ο Σπόρος (Σπύρου Τρικούπη 21), σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στα τηλέφωνα 210.75.22.248 και 210.95.89.022. Email: [email protected] Τιμή: 6 ευρώ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!