Ποικίλες αντιδράσεις, από σοβαρές καταγγελίες για συνταγματική εκτροπή μέχρι σκωπτικά σχόλια στον Τύπο και τα social media προκαλεί η απόφαση για την ενοικίαση αστυνομικών υπαλλήλων, αστυνομικού εξοπλισμού ακόμα και αστυνομικών σκύλων από ιδιώτες. Θα έμοιαζε ως πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά η δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης (8004/21.2.12 – ΦΕΚ 888 Β/21.3.12), που υπογράφεται από τους υπουργούς Σαχινίδη και Όθωνα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Έτσι, με τα νέα δεδομένα, επιτρέπεται η ενοικίαση αστυνομικών αλλά και μέσων της ΕΛ.ΑΣ. σε ιδιώτες με τιμολόγιο που κυμαίνεται από 20 ευρώ την ώρα για μοτοσικλέτα έως 1.500 ευρώ για ελικόπτερο. «Πελάτες» μπορούν να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου αλλά και ιδιώτες, ενώ σε μια πρόχειρη περιγραφή των αποστολών που μπορούν επί πληρωμή να αναλάβουν οι αστυνομικοί περιλαμβάνονται η συνοδεία εκρηκτικών ή/και επικινδύνων υλών, ιδιωτικών αγαθών μεγάλης αξίας, καλλιτεχνικών έργων και χρηματαποστολών, συνοδευτικές υπηρεσίες ασφάλειας σε πρόσωπα και υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ιδιώτες, διάθεση πόρων και εγκαταστάσεων σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι υπηρεσίες αυτές μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν σε όποιον το ζητούσε. Για συνταγματική εκτροπή έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς. Ο Κώστας Ήσυχος από την Π.Γ. του ΣΥΝ τόνισε πως «η ριζοσπαστική Αριστερά θα πολεμήσει χωρίς εκπτώσεις αυτήν την αντισυνταγματική και αντικοινωνική πολιτική που σχεδιάζεται», ενώ κριτική υπήρξε και για την αφαίρεση προσωπικού από τη φύλαξη και την ασφάλεια των πολιτών με σκοπό τη διάθεσή τους σε όσους έχουν να πληρώσουν για να προστατευτούν.
Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποδείχτηκε και πάλι «αδιάβαστος» (δεύτερη φορά μετά το Μνημόνιο) παραπέμποντας σε ανακοινώσεις από τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. καθώς, όπως είπε, δεν γνώριζε με λεπτομέρειες το θέμα, το οποίο είχε προωθηθεί με ενέργειες του προκατόχου του Χρ. Παπουτσή.
Η μεγαλύτερη κατακραυγή πάντως ήρθε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook-twitter) στα οποία μεταξύ άλλων οι χρήστες από τη μία προτείνουν ενοικίαση αστυνομικών για προστασία των διαδηλωτών από τα ΜΑΤ και από την άλλη σχολιάζουν ποικιλοτρόπως τα ευτράπελα του τιμολογίου ενοικίασης, καθώς ένας αστυνομικός σκύλος κοστίζει περισσότερο από έναν αστυνομικό υπάλληλο (40 έναντι 30 ευρώ την ώρα)…

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!