■ 3ο Συνέδριο της Νεολαίας Κομουνιστική Απελευθέρωση

Στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στην ΑΣΟΕΕ το 3ο Συνέδριο της Νεολαίας Κομουνιστική Απελευθέρωση. Είναι το πρώτο πανελλαδικό σώμα που συνέρχεται μετά την 3η Συνδιάσκεψη του 2003 και αποσκοπεί στη συλλογική επεξεργασία των πολιτικών συμπερασμάτων μέσα στο πλαίσιο της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης και των πρωτοπόρων αγώνων της νεολαίας κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την προηγούμενη πανελλαδική διαδικασία.

Κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου είναι η διαμόρφωση μιας αντικαπιταλιστικής πρότασης προς τη νεολαία.

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του συνεδρίου είναι το ότι το απερχόμενο εκλεγμένο όργανο δεν διατύπωσε θέσεις. Διαμορφώθηκαν δύο προγραμματικά κείμενα, που τέθηκαν προς συζήτηση σε όλες τις οργανώσεις. Τα κείμενα αυτά εμπεριέχουν δύο διακριτές προτάσεις, που μπορεί να συμπυκνωθούν ως εξής:

– Για ένα αντικαπιταλιστικό πολιτικό ρεύμα και μέτωπο στη νεολαία
– Με τη νεολαία της εξέγερσης, για μια επαναστατική απάντηση στην κρίση

Ως ουσιώδεις διαφορές καταγράφονται:

– Η εκτίμηση για τους αγώνες της νεολαίας
-Η κατεύθυνση του κινήματος
-Η πολιτική για τη δημιουργία μετώπων

 

■ ΚΚΕ – Εκστρατεία για την Κοινωνική Ασφάλιση

Με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της Κ.Ε.  που δημοσιεύεται στο Ριζοσπάστη (14/2) το ΚΚΕ σημαίνει συναγερμό μπροστά στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση με τα άλλα αστικά κόμματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή του».

Η ανακοίνωση τονίζει ότι το ΚΚΕ ξεκινά εκστρατεία με την επιδίωξη να μάθει ο λαός τις αιτίες της αντιλαϊκής θύελλας, να αποκαλύψει τα ψεύδη που λέγονται από τα αστικά κόμματα και τα ΜΜΕ… και να συμβάλει καθοριστικά στον πανεργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό που θα αναγκάσει την κυβέρνηση και τους συμμάχους της να πάρουν πίσω αυτά τα μέτρα.

Καλεί σε συστράτευση όλους τους φίλους και τους οπαδούς του ΚΚΕ, καθώς και «κάθε άνθρωπο με ριζοσπαστική συνείδηση που ενδιαφέρεται και ανησυχεί για τη μοίρα του λαού, της χώρας του».

Πρόκειται για μια κλιμάκωση της έντονης προσπάθειας που κάνει το Κομουνιστικό Κόμμα να φέρει στο κέντρο των αγώνων την αντίσταση στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων.  Τον Ιανουάριο (29/1)  παρουσιάστηκε στη Βουλή μια σημαντική πρόταση νόμου «Για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων» (η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία με την επίκληση του άρθρου 73 του Συντάγματος που ορίζει ότι δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία προτάσεις που έχουν οικονομικό κόστος!).

Όπως γράφει η εφημερίδα του ΚΚΕ, για τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία και πέρα από τη διαχρονική μεταπολεμική εκμετάλλευση των αποθεματικών που έχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι εισφορές των εργαζομένων γίνονται βορά στο χρηματιστηριακό τζόγο. Ύστερα από τη λεηλασία 3,5 και πλέον δις ευρώ την τριετία 1999-2001 και το κόλπο γκρόσο με τα δομημένα  ομόλογα το 2006-2007, σήμερα και πάλι τα αποθεματικά των Ταμείων λεηλατούνται.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!