Πανελλαδική Σύσκεψη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας

Στις 29-30/5 συνήλθε η Πανελλαδική Σύσκεψη της ΚΟΕ, η οποία εκτίμησε τη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται, ειδικά μετά τη γενική απεργία της 5ης Μαΐου, και προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά της νέας φάσης. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η Αριστερά, ιδίως η κομμουνιστική Αριστερά, οφείλει να κατανοήσει την κρισιμότητα της φάσης αυτής, να ανιχνεύσει τις πολιτικές δυνατότητες και να δώσει απαντήσεις. Επισημάνθηκε η ρευστότητα της κατάστασης και η ανάγκη συνεχούς αναπροσαρμογής της τακτικής και της δράσης, με σταθερό σημείο

την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και των συσχετισμών, πρωτίστως την ακύρωση της συνθήκης ΔΝΤ-Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε πως το βασικό πρόταγμα είναι η οικοδόμηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που στόχο έχει την αλλαγή, την αντίσταση και την αλληλεγγύη. Βασικοί άξονες του μετώπου εξ αντικειμένου είναι: Η ακύρωση της συμφωνίας με ΔΝΤ και Ε.Ε. Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου και να σαρωθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τα καρτέλ του. Να υπάρξει εγγύηση του μισθού, της σύνταξης, της δουλειάς, του λαϊκού εισοδήματος. Να μπουν τα θεμέλια μιας ριζικής αλλαγής, που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι επιτροπές αποτελούν προβολή του Μετώπου, είναι σχήματα και μορφές οργάνωσης και αυτο-οργάνωσης, ουσιαστικοί κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς που δίνουν δυνατότητες σε πλατύ κόσμο να συμμετάσχει στους αγώνες.

Η σύσκεψη συζήτησε τη σχέση Σύριζα και Μετώπου και αποσαφήνισε ότι ο Σύριζα είναι πολιτικός φορέας και όχι κοινωνικο-πολιτικό μέτωπο. Ο Σύριζα, υπό ορισμένους όρους, μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση του Μετώπου. Σήμερα όμως βρίσκεται σε τέλμα –κυρίως με ευθύνη του Συνασπισμού. Η αναζωογόνησή του προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές και μετατοπίσεις.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί έναν ευρύ πολιτικό χώρο της υπαρκτής Αριστεράς με κόσμο που θέλει να παλέψει και μπορεί να συμβάλει, δεν είναι όμως ιδιοκτησία κανενός και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να οικειοποιείται το όνομα και τον κόσμο του.

Όσον αφορά το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, μετά τη συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, η Πανελλαδική Σύσκεψη έκρινε ότι οφείλει να αυτοκαθοριστεί με βάση την πολιτική στόχευση και λειτουργία του. Να συγκροτηθεί πανελλαδικά παίρνοντας πολυποίκιλες πρωτοβουλίες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!