Ρεπορτάζ: Μαίρη Ευθυμιάτου

Με μεθοδεύσεις και εν κρυπτώ πτώχευση πετούν στο δρόμο 214 εργαζόμενους

Με άμεση αντίδραση «γαλλικού» τύπου έδρασαν οι εργαζόμενοι της ταχυμεταφορικής DPD Interattica στο άκουσμα της είδησης για αναστολή εργασιών από την εταιρία την περασμένη Παρασκευή (9/4): απέκλεισαν τα μέλη της διοίκησης της εταιρίας μέσα στα γραφεία της!

Τα αφεντικά της γαλλικής μητρικής εταιρίας Geopost (που αποτελεί θυγατρική των γαλλικών ταχυδρομείων La Post) φαίνεται πως αιφνιδιάστηκαν από τη δυναμική αντίδραση των 214 ανθρώπων τους οποίους θέλουν να πετάξουν στο δρόμο, αλλά και από την άμεση συμπαράσταση και κινητοποίηση των σωματείων των ταχυμεταφορών, μέλη των οποίων βρίσκονται καθημερινά έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Ύστερα από την κατάληψη του κτιρίου και τη συντονισμένη εργατική πίεση, οι υπό απόλυση εργαζόμενοι προχώρησαν σε εκλογή επιτροπής εργαζομένων η οποία ανέλαβε να διαπραγματεύεται με τη διοίκηση της Interattica, απαιτώντας έγγραφες δεσμεύσεις για την πλήρη αποζημίωσή τους. Όπως είπε στο Δρόμο ο εκπρόσωπος της επιτροπής Στέλιος Αβραμίδης, «ύστερα από τις πιέσεις μας λάβαμε γραπτές διαβεβαιώσεις απευθείας από την Geopost ότι θα αποζημιωθούμε όλοι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα». Η επιτροπή βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τη διοίκηση, ζητώντας έγγραφη δέσμευσή της σε κάθε αίτημα που ανακύπτει και δεσμεύεται να κλιμακώσει τη δράση της σε περίπτωση που δεν τηρηθεί κάποιος από τους όρους της συμφωνίας. Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών & Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής, όπως μας δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. Χρήστος Γιαμπουράνης, «βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων και δεσμεύεται σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων να κλιμακώσει τον αγώνα με όρους μαζικού κινήματος». Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πηγαίνουν καθημερινά στην εργασία τους και να χτυπούν κάρτα, εωσότου ισχύσει η τμηματική απόλυσή τους εντός του Μαΐου (για την οποία δεσμεύτηκε η διοίκηση) και η αποπληρωμή των αποζημιώσεών τους.

Επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες 214 εργαζομένων

Η άμεση και ενωτική στάση των εργαζομένων στην Interattica φαίνεται ότι, τουλάχιστον, αποφέρει τα ελάχιστα για τους 214 ανθρώπους που αιφνιδιαστικά μένουν στο δρόμο. Η αδικαιολόγητη απόφαση μιας εταιρίας, που συγκαταλέγεται στις οκτώ μεγάλες του κλάδου και είχε συνολικά έσοδα 12 εκατομμύρια ευρώ το 2008, να ανακοινώσει στην πρώτη μόλις αρνητική συγκυρία εν κρυπτώ πτώχευση, μεταβιβάζοντας το πελατολόγιό της στον leader της αγοράς, την ACS, και προσπαθώντας να διαφύγει από τους εργαζόμενους, θα απασχολήσει και τη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης κατέθεσε επερώτηση την Τετάρτη (14/4) προς τους υπουργούς Εργασίας, Δικαιοσύνης και Υποδομών για την ιδιότυπη αυτή συμπεριφορά της εταιρίας. Ο βουλευτής ρωτά τους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη διασφάλιση των αποζημιώσεων των εργαζομένων και την πρόσληψή τους από την ACS, που θα λάβει το πελατολόγιο της Interattica. Aς τονιστεί πως o όμιλος La Post είχε εξαγοράσει την Interattica, όταν το 2006 είχε αποτύχει να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στα ΕΛΤΑ, ενώ τώρα, πληροφορίες από το χώρο των ταχυμεταφορών θέλουν τη γαλλική εταιρία να ενδιαφέρεται επισήμως για «πακέτο» της ACS.

  • Σύσκεψη φορέων και πρωτοβάθμιων σωματείων διοργανώνει την Τρίτη 20 Απριλίου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος, 06.00 μ.μ.) το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών & Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής. Η σύσκεψη έχει το χαρακτήρα ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ταχυμεταφορών.
  • Την Πέμπτη, 22 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας από τις 08.00 π.μ. έως τις 12.00 μ.μ. για την Interattica, τις μη καταβολές δώρων Πάσχα σε πολλές εταιρίες και τα προβλήματα των courier.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!