Μείωση μισθών 40%, συνθήκες εργασίας και απλήρωτα δεδουλευμένα τους έβγαλαν στο δρόμο. Του Ηλία Σταθάτου

Το χτύπημα που δέχεται ο χώρος της Υγείας κλιμακώνεται διαρκώς. Δεν μιλάμε μόνο για το επίπεδο περίθαλψης, υγιεινής και πρόνοιας που επιφυλάσσεται για τους ασθενείς, αλλά και για την καθολική επίθεση στα δικαιώματα και στους όρους εργασίας των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γενική Κλινική Δυτικής Αττικής «Βουγιουκλάκειο» που βρίσκεται στο Αιγάλεω -η μεγαλύτερη της Δυτικής Αττικής- και της οποίας οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, αντιστεκόμενοι στην (αναδρομική!) μείωση μισθών τους κατά 40%, στην τεράστια χειροτέρευση των συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν, στις απειλές της εργοδοσίας και στη μη καταβολή δεδουλευμένων τους από τον Σεπτέμβριο. Ο Δρόμος βρέθηκε στο πλευρό των απεργών και συνομίλησε για το θέμα με τον Βασίλη Παπαδόπουλο, προϊστάμενο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
«Αρχική αφορμή για την απεργία στάθηκε η αναδρομική μείωση μισθών που έκανε η εργοδοσία στην πλειοψηφία των υπαλλήλων, της τάξεως του 35%-40%» μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος, που επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν γι’ αυτές τις μειώσεις τον Νοέμβριο του 2012 και αφορούσαν τον… Ιούνιο του 2012! «Ουσιαστικά μας έκανε αναδρομική μείωση, χωρίς να έχουμε υπογράψει τίποτα, με το μισθό να φτάνει αισίως γύρω στα 600 ευρώ. Μείωση 400 ευρώ και παραπάνω σε όλους τους εργαζομένους».
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο επιχειρηματίας χρωστά στους εργαζόμενους χρήματα πολύ πιο πριν από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις. «Ουσιαστικά δεν μας έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα και επιδόματα από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Αυτά τα δύο μας οδήγησαν να κατεβούμε σε απεργία».

Ελλιπή μέτρα υγιεινής
Η διαμαρτυρία όμως δεν αφορά μόνο τα μισθολογικά: «Το τρίτο, πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά και τους ασθενείς που έρχονται στην κλινική, είναι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία δεν βρίσκονται σε καλό σημείο. Το νοσηλευτικό, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό επίπεδο είναι σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα, δεν πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και όταν λαμβάνει χρήματα από αυτόν θα πληρώνει και εμάς.
Η κλινική βέβαια ήταν πάντοτε κερδοφόρα, όλα αυτά τα χρόνια, μια και έχει τα πάντα και είναι η μεγαλύτερη των δυτικών προαστίων. Λάθος, όμως, κινήσεις οδήγησαν τους εργαζόμενους στο πεζοδρόμιο, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και καλύτερους όρους προκειμένου να μπορούν να εργάζονται στον συγκεκριμένο χώρο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η στήριξη των γύρω φορέων, συνδικάτων, του δήμου, είναι πολύ μεγάλη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εργοδοσία, θέλοντας να μας εκβιάσει, πιέζει ώστε να επανδρώσουν την κλινική φοιτητές και απόφοιτοι ΤΕΙ και ΙΕΚ Νοσηλευτικής που θα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, εν είδει “πρακτικής”, ενώ εξακολουθεί να φέρνει ασθενείς στην κλινική».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!