Νέο αντιδημοκρατικό κρούσμα, συνέπεια του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ

 

Τα Συμβούλια Ιδρύματος που θέσπισε ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, παίρνουν την κατάσταση στα… χέρια τους. Την Τετάρτη έγινε γνωστή μια νέα περίπτωση απόρριψης της υποψηφιότητας που ήθελε να θέσει Καθηγητής για τις πρυτανικές εκλογές. [Η προηγούμενη ήταν τον Ιανουάριο, όταν απαγορεύθηκε στην Ε. Καραμαλέγκου να θέσει υποψηφιότητα για την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας].

Πρόκειται για τον νυν αντιπρύτανη Ι. Παντή, που το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΑΠΘ αποφάσισε να τον «κόψει». Για να αποδείξει έτσι ότι και τα πανεπιστήμια πέφτουν σε ένα βαθύ αντιδημοκρατικό σκοτάδι.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων κάνει λόγο για προκλητικό τρόπο απόρριψης της υποψηφιότητας του Ι. Παντή, χωρίς καν δημοσιευμένο σκεπτικό (το οποίο θα ανακοινωθεί «εν ευθέτω χρόνω»!). «Η προληπτική “εκκαθάριση” των αγωνιστικών φωνών στα πανεπιστήμια, η εξόφθαλμη πια επιδίωξη στην ουσία να διοριστούν (και όχι να εκλεγούν) “φίλιες” δυνάμεις στη διοίκηση των πανεπιστημίων, οι οποίες θα αναλάβουν τη “συμμόρφωση” των πανεπιστημίων και με την ψήφιση των κατάλληλων Οργανισμών, αποτελούν στοιχεία μιας κυνικής πολιτικής με στόχο την υποταγή των πανεπιστημίων και την πλήρη αλλοτρίωσή τους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συνάντηση.

«Θυμίζουμε ότι ο Νόμος Διαμαντοπούλου, που γύρισε τα πανεπιστήμια δεκαετίες πίσω, είναι φτιαγμένος από ένα κόμμα (και από μια “πανίσχυρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”, όπως μας έλεγαν τότε) το οποίο σήμερα συντετριμμένο, αγωνίζεται να επιτύχει την πολιτική του ύπαρξη, με προκλήσεις και απειλές. Σήμερα, που ο ελληνικός λαός σηκώνει κεφάλι και θαρραλέα αναζητά λύσεις έξω από τον φαύλο κύκλο της πολιτικής εξαπάτησης και των εφιαλτικών «μέτρων» που την ακολουθούν, φαίνεται πως βιάζονται να καταστρέψουν όσο πιο πολλά μπορούν. Όμως, όσο περισσότερο προκλητικοί γίνονται, τόσο πιο γρήγορα θα πεταχτούν έξω από τα πανεπιστήμια. Όσο υπάρχουν τα Συμβούλια Ιδρύματος και ο Νόμος Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου τόσο πιο πολύ βυθίζουν τα πανεπιστήμια στην υποβάθμιση και την παρακμή. Ποτέ δεν κέρδισαν την πανεπιστημιακή κοινότητα. Επιβλήθηκαν “διά ροπάλου”. Αλλά δεν θα υπάρχουν για πολύ. Έρχεται η ώρα που θα καταργηθούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!