Μετά τις εκλογές τις 6ης Μαΐου και την ανάδειξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ξεκίνησε μια απίστευτη προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με στόχο να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα που είχε στη συνείδηση του κόσμου.

Η λασπολογία και η τρομοκρατία, όμως, πέτυχαν εν μέρει το στόχο τους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να μην κατέκτησε την εξουσία, εκτίναξε όμως το ποσοστό του στο 27% και έγινε η μεγαλύτερη αριστερή δύναμη στην Ευρώπη, γεμίζοντας ελπίδα τους λαούς του Νότου και όχι μόνο, πως η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων καθεστώτων είναι εφικτή.
Στην Ελλάδα η κυρίαρχη μεταπολιτευτική ιδεολογία υπέστη σοβαρό ρήγμα και η αστική τάξη συνειδητοποίησε πως η ανατροπή ολόκληρου του -χρεοκοπημένου πια- πολιτικού συστήματος είναι πιο πιθανή από ποτέ. Σπέρνουν, λοιπόν, τρομοκρατία, φόβο, λάσπη και ο πόλεμος ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξακολουθεί να μαίνεται, με τη γνωστή ρητορεία της εισχώρησης του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» στις τάξεις του κόμματος να υιοθετείται με απίστευτη ευκολία από την Αριστερά (ΚΚΕ) μέχρι και την άκρα Δεξιά. Απίστευτα σενάρια δημοσιεύονται καθημερινά στα καθεστωτικά και διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ενώ στις τοπικές κοινωνίες η εισχώρηση πρώην κραταιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τείνει να λάβει διαστάσεις αστικού μύθου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όμως, όπως αναφέρει και η διακήρυξή του, «θέλει να συγκροτήσει μια σταθερή κοινωνική συμμαχία των θυμάτων του Μνημονίου, της εργατικής τάξης και ευρύτερα των δυνάμεων της εργασίας, των μεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων των πόλεων και της αγροτικής παραγωγής, της νεολαίας, των καταπιεσμένων κοινωνικών κατηγοριών, των ανθρώπων των γραμμάτων και των επιστημών, της τέχνης και του πολιτισμού», με στόχο όχι την επαναφορά μια πρότερης κατάστασης, αλλά τη ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας, με αντινεοφιλελεύθερη οπτική και στόχευση, με όραμα το σοσιαλισμό.
Σίγουρα, η χαοτική διαφορά του 4,6% και του 27% δεν σημαίνει πως το παραπάνω από 1 εκατομμύριο επιπλέον πολίτες που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μέσω της ψήφου τους, είναι κατ’ ανάγκην αριστεροί σε μια ξεκάθαρη πλατφόρμα, αλλά όμως τους ενώνει η ανάγκη για αλλαγή, για ανατροπή, για δημοκρατία. Είναι δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να κατακτήσει αυτόν τον κόσμο, οργανώνοντάς τον πολιτικά και ιδεολογικά με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με στόχο τη μετάβαση στην άλλη κοινωνία που αναζητάμε.
Οι οργανώσεις βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ -που είναι το κυρίαρχο δομικό συστατικό του- κάνουν ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία και αναζητούν την εισβολή του λαϊκού στοιχείου σε αυτές. Ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που θα εξασφαλίσει την αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος. Άνθρωποι με πίστη στη συλλογικότητα, στη δημοκρατία, άνθρωποι με ενεργό συμμετοχή στο δημόσιο χώρο των λαϊκών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, με ενεργό συμμετοχή στα κινήματα αλληλεγγύης και πολιτικής ανυπακοής, άνθρωποι που διατηρούν το ηθικό πλεονέκτημα στους χώρους εργασίας τους πλαισιώνουν καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Τις ανοιχτές αυτές πόρτες, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να τις διαβεί ο καθένας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανένα σαθρό στοιχείο της κοινωνίας – σε όλα τα επίπεδα, από το τοπικό μέχρι και το ανώτερο πολιτικό. Τώρα που τα μνημονιακά καράβια βυθίζονται και οι πρώην καπεταναίοι τα εγκαταλείπουν σαν τα ποντίκια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα αποτελέσει τη σωσίβια λέμβο τους. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και αμφισβήτηση την κοινωνική συμμαχία που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το λαϊκό κίνημα, να προσεγγίσει τις γραμμές του κόμματος. Κανένα πολιτικό παρελθόν δεν πρέπει να λησμονιέται μπροστά στον κοινό εχθρό. Όλοι όσοι υπηρέτησαν και ωφελήθηκαν από το πολιτικό σύστημα της χρεοκοπίας, όλοι όσοι υπηρέτησαν μνημονιακές κυβερνήσεις από καίρια πόστα, δεν χωράνε σε ένα κόμμα που αναζητά κινηματικό χαρακτήρα. Οι οργανώσεις βάσης, δε, είναι αυτές που θα δείξουν το δρόμο και στα κεντρικά όργανα. Συνεπώς, οφείλουν να περιφρουρηθούν και να ενεργοποιούνται κάθε φορά όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες όταν κάποιο τέτοιο στοιχείο προσπαθεί να εισχωρήσει.
Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι πιο ικανή από ποτέ να κατεδαφίσει το νεοφιλελεύθερο μπλοκ και οφείλει να το κάνει χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς στρογγυλέματα, διατηρώντας τη ριζοσπαστική, ανατρεπτική φυσιογνωμία της με όραμα το σοσιαλισμό και πρωταγωνιστή το λαό.    

*Ο Αντώνης Ντάσιος είναι μέλος
της Γραμματείας της Οργάνωσης
Υγειονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πάτρας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!