Με κατεπείγουσες διαδικασίες η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με τους νέους οργανισμούς έντεκα υπουργείων, ανάμεσα στους οποίους και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που συρρικνώνουν δραματικά τις δομές του κράτους και ανοίγουν το δρόμο για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντίθετα από τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ότι ο νέος οργανισμός θα προβλέπει μία ενιαία εφορεία βυζαντινών και κλασικών αρχαιοτήτων ανά νομό, το σχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει μόνο 40 ενιαίες εφορείες αρχαιοτήτων, οι 13 από τις οποίες έχουν υπό την αρμοδιότητά τους δύο νομούς. Πρόκειται για μία τραγική συρρίκνωση των περιφερειακών υπηρεσιακών μονάδων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, από 85 σε 52, σε ποσοστό δηλαδή που κατά πολύ υπερβαίνει το 30% των περικοπών που προβλέπεται από το Μνημόνιο.
Ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η κατάργηση της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Πιερίας, η οποία συγχωνεύεται με άλλους δύο νομούς της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, και αποτελεί τη μοναδική πλέον εφορεία αρχαιοτήτων με τρεις νομούς στην αρμοδιότητά της. Η κατάργηση της ΚΖ’ ΕΠΚΑ δεν εξυπηρετεί οικονομικούς σκοπούς, καθώς η Υπηρεσία φιλοξενείται σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί από τοπικές αρχές, ενώ η μεταφορά της έδρας της στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα κοινωνικά προβλήματα στους εργαζόμενους και τεράστιες δυσχέρειες στους συναλλασσόμενους με την υπηρεσία πολίτες του νομού.
Η ΚΖ’ ΕΠΚΑ είναι έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο κυρίως μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως π.χ. η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου και της Αρχαιοθήκης, η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Δίου, η ανάδειξη της ακρόπολης των Λειβήθρων κ.ά. Επιπλέον, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ έχει ήδη εντάξει τέσσερα έργα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται με αυτεπιστασία (π.χ. Δίον, Λείβηθρα, Μακρύγιαλο).
Ερωτήματα διατυπώνονται από τοπικούς φορείς σχετικά με το κατά πόσο η κατάργηση της ΚΖ΄ ΕΠΚΑ συνδέεται με προσπάθειες επιχειρηματικών συμφερόντων να οικοδομήσουν το μοναδικό ιστορικό και φυσικό μνημείο, παγκόσμιας κληρονομιάς, τον Όλυμπο, η προστασία του οποίου και η αποτροπή της τσιμεντοποίησης και της άναρχης εκμετάλλευσής του αποτέλεσε για δεκαετίες πρώτιστη μέριμνα και καθήκον της ΚΖ’ ΕΠΚΑ.
Για το θέμα ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Τάσος Κουράκης, στην οποία ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποια είναι τα σχέδια του ΥΠΠΟΤ σχετικά με τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του υπουργείου, καθώς και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάργηση της ΚΖ΄ ΕΠΚΑ.
Την αντίθεσή της στην κατάργηση της εφορίας έχει εκφράσει και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, που έστειλε μάλιστα και επιστολή στους τοπικούς βουλευτές με την οποία ζητά την παρέμβασή τους.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!