Αρχική περίπτερο ιδεών Ανεπιθύμητος ο Τσόμσκι στο δημοκρατικό Ισραήλ

Ανεπιθύμητος ο Τσόμσκι στο δημοκρατικό Ισραήλ

Ο Νόαμ Τσόμσκι, ένας από τους γνωστότερους διανοούμενους στον κόσμο, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), συγγραφέας και ακτιβιστής, απόγονος διακεκριμένης εβραϊκής οικογένειας, εμποδίστηκε να εισέλθει στη Δυτική Όχθη προερχόμενος από το Αμάν της Ιορδανίας και ανακρίθηκε για πολλές ώρες από αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού στα σύνορα.

Μετά τη διεθνή δημοσιότητα, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι δεν είχε σωστά ενημερωθεί το κέντρο. Ο Τσόμσκι, μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, είπε «δεν υπήρχε καμία παρεξήγηση. Ο αξιωματικός που με ανέκρινε έπαιρνε συνεχώς εντελώς από το υπουργείο Εσωτερικών. Με ανέκριναν για πολλές ώρες πριν μου ανακοινώσουν ότι μου απαγορεύουν την είσοδο. Δύο είναι οι λόγοι: δεν τους αρέσουν αυτά που λέω και θα μιλούσα μόνο στο παλαιστινιακό πανεπιστήμιο της Ραμάλα και όχι σε ισραηλινό όπως έκανα στο παρελθόν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αμίρα Χας στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, ο Τσόμσκι έφτασε στο συνοριακό πέρασμα στη 1.30 το μεσημέρι και αφέθηκε ελεύθερος στις 4.30, αφού έβαλαν στο διαβατήριό του τη σφραγίδα «Άρνηση εισόδου». Αυτή η σφραγίδα χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα για διάσημους Εβραίους που επικρίνουν την πολιτική των ισραηλινών κυβερνήσεων και θεωρούνται ανεπιθύμητοι στο Ισραήλ, όπως ο καθηγητής Νόρμαν Φίνκελσταϊν που εμποδίστηκε να μπει στο Ισραήλ πριν από λίγο καιρό και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Φολκ, που συνέταξε αρνητική έκθεση για τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας. Παλαιότερα, το Ισραήλ δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος Εβραίων. Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική αυτή άλλαξε και γίνεται όλο και πιο επιθετική εναντίον των Εβραίων όχι μόνο του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, με σχετικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία και αυστηρά αστυνομικά μέτρα, όπως καταγγέλουν ισραηλινές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στη δουλειά τους.

Ο παλαιστίνιος βουλευτής Μουσταφά αλ-Μπαργκούτι που είχε απευθύνει την πρόσκληση στον Τσόμσκι, χαρακτήρισε την ενέργεια φασιστική και η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Ισραήλ κατήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών «για την κράτηση και απέλαση ενός ανθρώπου προκειμένου να εμποδιστεί η έκφραση της άποψής του, πράξη που είναι χαρακτηριστική ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.»

Αλλά για να κατανοήσει κανείς τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ισραηλινό κατεστημένο, πρέπει να μάθει τι αντίστοιχα δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Καντίμα Ο. Σνέλερ, ο οποίος επαίνεσε την απέλαση του Τσόμσκι. «Είναι καλό ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει σε έναν από τους κατηγόρους του να εισέλθουν στην επικράτειά του (σημ. εννοεί τη Δυτική Όχθη). Προτείνω στον Τσόμσκι να χρησιμοποιήσει ένα από τα τούνελ που συνδέουν τη Γάζα με την Αίγυπτο». Σωστός ο Σνέλερ! Μια επίσημη πολιτική γενοκτονιών, καταπατήσεων και δολοφονιών πρέπει να συνοδεύεται και από το ανάλογο κτηνώδες χιούμορ.

Σχόλια

Exit mobile version