Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Αίσιο τέλος για τους εργαζόμενους του Μακεδονία Παλλάς

Αίσιο τέλος για τους εργαζόμενους του Μακεδονία Παλλάς

Ερωτήματα γεννούν οι «κολεγιές» του ΙΚΑ με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη Του Λευτέρη Αρβανίτη

Η αμαρτωλή ιστορία των ξενοδοχείων στη Βόρεια Ελλάδα και οι στενές σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με τους μεγαλοξενοδόχους επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά στην υπόθεση του Μακεδονία Παλλάς. Ξενοδοχείο-σύμβολο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και μια επιχείρηση που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, αφού κινδύνεψε με λουκέτο, εξασφάλισε την επιβίωσή της για έναν τουλάχιστο χρόνο, με μια σκοτεινή συμφωνία με το ΙΚΑ, που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Μετά τη λήξη του μισθώματος του ακινήτου το Νοέμβριο, υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στην επιχείρηση και το ΙΚΑ για το ύψος του ενοικίου.
Το ΙΚΑ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή νέου μισθωτή, ενώ ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη που κατέχει το ξενοδοχείο, απέστειλε επιστολή προς τους 120 εργαζομένους στην επιχείρηση, με την οποία τους γνωστοποιούσε τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου στις 27 Δεκεμβρίου και «τη λήξη της συνεργασίας τους».

Οι όροι της «σκοτεινής» συμφωνίας
Τελικά την περασμένη Πέμπτη, η διοίκηση του ΙΚΑ, ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη και οι εργαζόμενοι ήρθαν σε συμφωνία για τη συνέχιση της λειτουργίας του ξενοδοχείου και υπεγράφη σύμβαση που προβλέπει τα παρακάτω. Η διάρκεια παραχώρησης της χρήσης του ξενοδοχείου θα αρχίζει την 14η Ιανουαρίου 2012 και θα  λήγει την 31η Οκτωβρίου 2012. Το Ίδρυμα θα διατηρεί το δικαίωμα, όπως με μονομερή δήλωσή του παρατείνει τη διάρκεια μέχρι 3 κατ’ ανώτατο όριο μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η περί παρατάσεως δήλωση περιέλθει στην αντισυμβαλλομένη εταιρία, το αργότερο μέχρι 31ης Μαΐου 2012.
Το αντάλλαγμα, που οφείλεται στο Ίδρυμα για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης, ορίζεται σε 5.000 ευρώ ανά μήνα. Με το τέλος της περιόδου, η αντισυμβαλλομένη εταιρία θα καταβάλει στο Ίδρυμα πέραν του άνω ποσού και τα τυχόν καθαρά κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων από την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου. Το Ίδρυμα θα έχει δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου στα βιβλία και στοιχεία της εταιρίας για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της χρήσης.
Η εταιρεία θα παραδώσει στο Ίδρυμα τραπεζική εγγυητική επιστολή σε πρώτη ζήτηση, ύψους 100.000 ευρώ, ως εξασφάλιση της καλής εκτέλεσης των όρων του συμφωνητικού. Η εταιρία θα δεσμευθεί να επαναπροσλάβει σταδιακά, και το αργότερο εντός 45 ημερών από την έναρξη της ιδιότυπης σύμβασης, το 95% των μόνιμων θέσεων εργασίας, που είχε από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Στην ασφάλιση του ξενοδοχείου (ακινήτου και εξοπλισμού), που θα προβεί η αντισυμβαλλομένη εταιρία με έξοδά της, θα περιληφθεί όρος περί εκχώρησης του ασφαλίσματος στο Ίδρυμα, σε περίπτωση επέλευσης ασφαλιστικού κινδύνου.
Κατά τα λοιπά, ο τρόπος λειτουργίας και εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου θα ρυθμίζεται από τους σχετικούς όρους του μισθωτηρίου, προσαρμοζόμενους ανάλογα.
Όπως γίνεται κατανοητό, η υπόθεση μπορεί να είχε αίσιο τέλος για τους εργαζόμενους, η σύμβαση όμως που υπεγράφη γεννά μια σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τον τρόπο που η διοίκηση του ΙΚΑ διαχειρίζεται την περιουσία της. Το μίσθωμα των 5.000 μηνιαίως θεωρείται εξευτελιστικό ποσό, ενώ δεν ανταποκρίνεται ούτε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης, καθώς ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη αποτελεί κερδοφόρα επιχείρηση και διατηρεί σειρά ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα. Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για μια καλή συμφωνία για τους εργαζόμενους, που θα καταλήξει όμως στην οριστική παραχώρηση του ξενοδοχείου στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι αμαρτίες του Πόρτο Καρρά
Αν για τη Θεσσαλονίκη το Μακεδονία Παλλάς αποτελεί τη ναυαρχίδα των τουριστικών επιχειρήσεων, σε επίπεδο Βορείου Ελλάδας τον τίτλο συνδιεκδικεί με το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής. Τα δύο ξενοδοχεία έχουν να μοιραστούν πολλά. Η κατασκευή και ίδρυσή τους ξεκίνησε επί χούντας με σκανδαλώδεις αποφάσεις, το δημόσιο έβαλε πλάτη, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους σε διάφορες περιόδους, ενώ οι εργαζόμενοί τους σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Μετά τις συλλήψεις των εργαζομένων του Πόρτο Καρρά, έπειτα από μήνυση της ιδιοκτήτριας εταιρίας πριν από περίπου ένα μήνα, γιατί απλώς απέργησαν, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το καζίνο του ξενοδοχείο λειτούργησε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και μόνο έπειτα από σφοδρές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση επέστρεψαν στην εργασία τους, δίχως όμως και πάλι να πάρουν σαφείς εγγυήσεις καταβολής των μισθών τους.
Πλέον προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, μέχρι να λάβουν όλα τα δεδουλευμένα τους.

 

Σχόλια

Exit mobile version