Το ζήτημα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης είναι το κορυφαίο ζήτημα που εμφανίστηκε στη διαδικασία της ιστορικής σύγκρουσης δύο βασικών τάξεων της εποχής μας -όχι μόνον της ιμπεριαλιστικής εποχής αλλά συνολικά της αστικής εποχής και των προλεταριακών επαναστάσεων- και με μία έννοια αφορά ολόκληρη την ιστορική εποχή των ταξικών κοινωνιών, γιατί η οριστική ανατροπή και εξάλειψη της αστικής τάξης θα σημάνει την εξάλειψη γενικά της ταξικής κοινωνίας. Η λύση του αντιπροσωπεύει την κατάκτηση του ουρανού στην έφοδο του προλεταριάτου.
Το ζήτημα αυτό βαραίνει σήμερα καταλυτικά τον ορίζοντα της παγκόσμιας ταξικής πάλης. Όχι μόνον, ούτε κυρίως με την έννοια των συνεπειών για την τάξη και την εκμεταλλευόμενη ανθρωπότητα, συνεπειών που αυτή η τάξη και ανθρωπότητα βιώνουν άμεσα, αλλά κυρίως με την έννοια ότι αντιπροσωπεύει όχι μεν το πιο άμεσο αλλά το σπουδαιότερο, το βαρύτερο, το δυσκολότερο ανεκπλήρωτο καθήκον που η τάξη πρέπει να φέρει σε πέρας. Στη μελέτη που μόνο ένα μέρος της περιλαμβάνεται στο βιβλίο που εκδόθηκε (Α’ τόμος) γίνεται μία προσπάθεια ανάλυσης των αιτιών του φαινομένου, με πεδίο ανάλυσης τις δύο σπουδαιότερες σοσιαλιστικές κοινωνίες του παρελθόντος, την ΕΣΣΔ και την Κίνα, με σκοπό να βγουν συμπεράσματα για το μέλλον. Κατεξοχήν αυτή εστιάζει στα προβλήματα της οικονομικής βάσης αυτών των κοινωνιών δηλαδή των παραγωγικών σχέσεων, στις οποίες αποδίδεται η ύψιστη σημασία. Μελετώνται, όμως, σε μεγάλη έκταση και βασικά προβλήματα του πολιτικού και ιδεολογικού εποικοδομήματος. Διερευνώντας τις σοσιαλιστικές κοινωνίες η μελέτη εξετάζει στο πως μέσα από αυτές γεννήθηκε ή προϋπήρχε η άρνησή τους που επικράτησε, στο πώς οι ίδιες στάθηκαν αδύναμες να εμποδίσουν αυτό να συμβεί. Επικεντρώνει και αναδεικνύει αδυναμίες και σφάλματα του υποκειμενικού παράγοντα γιατί είναι αυτός ο παράγοντας, η καθοδηγημένη από το κόμα τάξη και λαϊκές μάζες που πάνω στο έδαφος των υλικών-αντικειμενικών συνθηκών και νόμων κτίζει το σοσιαλισμό και δημιουργεί την ιστορία.
Η μελέτη θέλει να συμβάλει στην επιστημονική έρευνα πάνω στο φαινόμενο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην κατεύθυνση του μαρξισμού, να γνωρίσουμε τον κόσμο για να αλλάξουμε τον κόσμο. Αν και η προσπάθεια αυτή αφορά κατεξοχήν την ταξική πάλη στην αυριανή σοσιαλιστική κοινωνία είναι επίσης συνδεμένη και με τη σημερινή πάλη για την κοινωνική επανάσταση με ευδιάκριτους δεσμούς.
info
Για το νέο βιβλίο του Πέτρου Πετρίδη (Eκδόσεις Προσκήνιο- Άγγελος Σιδεράτος), Σχετικά με ορισμένες πλευρές του ζητήματος της καπιταλιστικής παλινόρθωσης θα μιλήσουν οι: Θα μιλήσουν οι: Ευτύχης Μπιτσάκης, καθηγητής πανεπιστημίου, Χρήστος Μπίστης, στέλεχος ΕΚΚΕ, Στέλιος Κοκκίδης, δημόσιος υπάλληλος και ο συγγραφέας του βιβλίου Πέτρος Πετρίδης, σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα, 7 Απρίλη 2014, στις 19.30 στο ξενοδοχείο Μuseum Hotel (Αβέρωφ και Μπουμπουλίνας 16).