Αρχική κοινωνία Ζάκυνθος: Οι εργαζόμενοι έβαλαν «λουκέτο» στο Δήμο

Ζάκυνθος: Οι εργαζόμενοι έβαλαν «λουκέτο» στο Δήμο

Τα κλειδιά των υπηρεσιών του Δήμου Ζακυνθίων παρέδωσαν οι εργαζόμενοι στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Κ. Γεωργαλίδη, στις 28/7/2010. Οι 120 εργαζόμενοι αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο», καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί δυόμισι μήνες, ενώ από τον Ιανουάριο 2010 έχουν γίνει αντικείμενο εμπαιγμού από όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Από τον Γενάρη μέχρι σήμερα είμαστε διαρκώς απλήρωτοι. Μας χρωστούν τρεις μήνες, μας δίνουν 500 ευρώ. Μας χρωστούν δυόμισι, μας δίνουν άλλα 500» λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κούλα Καρυδάκη, υπογραμμίζοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, αν και είναι ενήμερο από καιρό. «Στις 10 Μάρτη, που συναντηθήκαμε με τον κ. Ντόλιο (σ.σ.: υφυπουργός Εσωτερικών), καταθέσαμε μελέτη για την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου και ζητήσαμε διαχειριστικό έλεγχο. Τόσους μήνες μετά και διαχειριστικός έλεγχος δεν έχει γίνει» υπογραμμίζει.
Τα οικονομικά του Δήμου Ζακυνθίων αποτελούν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει, κατ’ επανάληψη, κατάχρηση αλλά και προσπάθεια απόκρυψης αποδεικτικών στοιχείων από τον πρώην δήμαρχο, ο οποίος προφυλακίστηκε και αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2007. Όμως, αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε, η υπόθεση δεν έχει πάρει ακόμα το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα; Ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος και οι εργαζόμενοι πληρώνουν τη… νύφη, καθώς η επιχορήγηση της μισθοδοσίας τους παρακρατείται για την αποπληρωμή των δανειακών οφειλών και των χρεών.
«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται. Υποτίθεται ότι όσοι Δήμοι είχαν οικονομικό πρόβλημα θα έμπαιναν τον Ιούλιο σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Κάτι τέτοιο δεν ψηφίστηκε στη Βουλή. Δεν είναι δυνατόν να υποθηκεύουν τους μισθούς μας. Τους έχουν περικόψει λόγω κρίσης. Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που παίρνουμε, έχουμε να τα πληρωθούμε δυόμισι μήνες», συμπληρώνει η κ. Καρυδάκη.
Την απόφαση των εργαζομένων στηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «επικίνδυνη αδιαφορία των υπηρεσιών του κράτους, που σφυρίζουν αδιάφορα στη λύση του προβλήματος, αλλά και στην τιμωρία των υπευθύνων». Παράλληλα, ζητά την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ζακυνθίων ώστε να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές ανάγκες του, καθώς και έλεγχο στα οικονομικά των τελευταίων πέντε χρόνων.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ έχουν προγραμματίσει καθημερινές γενικές συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους.
Κατερίνα Παγουλάτου

 

Σχόλια

Exit mobile version