Η υποκρισία σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη περισσεύει και εκτός της χώρας. Ωστόσο, αν οι υπεύθυνοι εντός της χώρας είναι αναγκασμένοι σε δηλώσεις, δεν ισχύει το ίδιο και για τους πολιτικούς οργανισμούς και πρόσωπα που έσπευσαν να στείλουν τα συλλυπητήρια τους για το φρικτό δυστύχημα, αλλά και για τους δημοσιογράφους μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού που γράφουν για την κακή κατάσταση των σιδηροδρομικών υποδομών της Ελλάδας. Η φον ντερ Λάιεν, η Λαγκάρντ, ο Μπορέλ, οι πρόεδροι των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης και ο Μπάιντεν των ΗΠΑ, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συγκαταλέγονται στην λίστα των συλλυπητήριων, ενώ στις Βρυξέλλες οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους. Από κοντά και τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία, όπως το BBC, το CNN και η Guardian που αναδεικνύουν την κακή κατάσταση των υποδομών της χώρας και διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο εν έτη 2023.
Δεν θυμάται μάλλον κανείς από τους παραπάνω τα μνημόνια και το ρόλο που έπαιξαν αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί και τα ξένα ΜΜΕ για να φτάσει η Ελλάδα να είναι μια χώρα με διαλυμένες υποδομές, που είναι λες και κρατιέται όρθια κολλημένη με σελοτέιπ. Κάνουν πως ξέχασαν οι υπάλληλοι των Βρυξελλών τα χρόνια που με τη δική τους επιτροπεία αφέθηκαν τα πάντα να ρημάξουν για να ξεπουληθούν κοψοχρονιά, όταν έκαναν τα πάντα για να γίνουν οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων δήθεν για να αντικατασταθούν από ανύπαρκτα συστήματα ασφαλείας ή όταν ψήφιζαν πρόστιμα για τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις επειδή έβλαπταν τον ανταγωνισμό. Δεν ντρέπεται ούτε στο ελάχιστο η Λαγκάρντ, για το ρόλο που έπαιξε το ΔΝΤ στη μετατροπή της χώρας σε ιδιότυπη αποικία ούτε βέβαια η Ε.Ε. και κανείς άλλος για τις αμέτρητες «δόσεις» που διέλυσαν την ελληνική οικονομία σε βαθμό που δεν μπορεί να συντηρήσει τις σιδηροδρομικές γραμμές ή τα νοσοκομεία. Αντίστοιχα βέβαια και τα ξένα ΜΜΕ δήθεν αναρωτιούνται για την τραγωδία, δεν αναρωτιόντουσαν όμως όταν έγραφαν τα «αμερόληπτα» άρθρα για το ελληνικό δημόσιο, τον τεμπέλη λαό και υπερθεμάτιζαν για την ανάγκη παραδειγματικής τιμωρίας της Ελλάδας ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ε.Ε.
Όσο κι αν είναι προφανές πως οι εγκληματικές ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη βαραίνουν κυρίαρχα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αυτές οι δηλώσεις των «εταίρων» μας από το εξωτερικό είναι εξίσου εξοργιστικές. Από μεριάς τους δεν περιμέναμε βέβαια καμία συγνώμη, παρότι έχουν κι αυτοί ευθύνες, ίσως όμως η σιωπή τους να ήταν λιγότερο εξοργιστική από τα ξετσίπωτα συλλυπητήρια τους