Αρχική κοινωνία Υποδοχή με ΜΑΤ στους πολίτες του Βόλου από Σκουρλέτη

Υποδοχή με ΜΑΤ στους πολίτες του Βόλου από Σκουρλέτη

Η Επιτροπή Αγώνα απωθήθηκε βίαια, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε σε κομματικά μέλη στο δημαρχείο της πόλης

Την προηγούμενη εβδομάδα στο δημαρχείο Βόλου πραγματοποίησε πολιτική εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη. Αστυνομικές δυνάμεις και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρατάχθηκαν μπροστά από την είσοδο του δημαρχείου, μη επιτρέποντας την είσοδο πολιτών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν κατά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο από την ΑΓΕΤ και κατά της δημιουργίας εργοστασίου για την παραγωγή σκουπιδοκαυσίμων. Το αποτέλεσμα ήταν ο ξυλοδαρμός των διαμαρτυρόμενων από τις αστυνομικές δυνάμεις και να καταλήξουν στο νοσοκομείο δύο πολίτες με κατάγματα.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου δημοσίευσε πριν μερικές μέρες το κείμενο (του οποίου εκτενή αποσπάσματα δημοσιεύουμε παρακάτω), που θέλησαν τα μέλη της να παραδώσουν στον κ. Σκουρλέτη «πριν μας επιφυλάξει την “όμορφη έκπληξη” με τα ΜΑΤ», όπως αναφέρουν.

Κύριε Σκουρλέτη,

οι πολίτες και οι φορείς του Βόλου βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις σχετικά με την αέρια ρύπανση που προκαλεί, εκτός των άλλων, η καύση σκουπιδιών στους κλιβάνους της ΑΓΕΤ. Επί δύο χρόνια η βολιώτικη κοινωνία αναζητά λύση σε μια βιομηχανική ρύπανση που υποβαθμίζει το περιβάλλον και θέτει σε ομηρία την υγεία των παιδιών μας, καθώς τα φουγάρα της εταιρείας βρίσκονται σκανδαλωδώς και κατ’ εξαίρεση μέσα στον αστικό ιστό.

Παμβολιώτικο συλλαλητήριο ενάντια στη καύση απορριμάτων οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου στις 16 Μαρτίου

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου μετά από την πίεση των πολιτών, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο Εμπορικός Σύλλογος μαζί με δεκάδες άλλους φορείς και ενεργούς πολίτες ζητούν να σταματήσει άμεσα η καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία. Το ίδιο είπαν 10.000 συμπολίτες μας στις 5 Μαΐου 2018 στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε από την Επιτροπή με κύριο αίτημα να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να μην γίνει το εργοστάσιο SRF στον ΧΥΤΑ του Βόλου.

Η ένοχη σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας ότι αποδέχονται την πολιτική του κ. Φάμελλου (δηλώσεις γραμματέα τοπικού ΣΥΡΙΖΑ 30/11) αποδεικνύουν ότι η μνημονιακή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης διευκόλυνε τα σχέδια των τσιμεντοβιομηχάνων με τον καλύτερο τρόπο. Ειδικότερα από το ΦΕΚ 1298 σε συζήτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2015 προκύπτουν:

1) Η ΑΓΕΤ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν καίει επικίνδυνα απόβλητα (π. 145) κάτι που μας εκτοξεύει την ανησυχία.

2) Η παραδοχή ότι εισπράττουν επιδότηση από τους Ιταλούς για την παραλαβή σκουπιδιών (π. 71, 83) προκαλεί την καχυποψία των πολιτών για εισαγωγή επικίνδυνων υλικών προς καύση που θα εκλύουν τοξικά αέρια στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή.

3) Στα σχέδιά τους μέχρι τώρα έβρισκαν αντιστάσεις στις τοπικές κοινωνίες (π. 132, 160), που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία οχληρή περιβαλλοντικά δραστηριότητα, που δεν γίνεται αποδεκτή από τους κατοίκους των περιοχών.

4) Οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ παραλαμβάνουν και καίνε τοξικά απόβλητα (π. 80).

Για τους παραπάνω λόγους και με βάση τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία ΟΛΗ η πόλη του Βόλου βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς συναγερμού. Απαιτούμε άμεσα να βρεθεί λύση με πολιτική παρέμβαση, απαιτούμε από την κυβέρνηση να άρει την αδειοδότηση που έχει δώσει.»

Σχόλια

Exit mobile version