Αρχική στήλες Αραδιαστά Υποχρεωτικότητα με τραμπουκισμούς και ψιλά γράμματα στα πανεπιστήμια

Υποχρεωτικότητα με τραμπουκισμούς και ψιλά γράμματα στα πανεπιστήμια

Τα νέα μέτρα για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, προβλέπουν τη συμμετοχή των φοιτητών σε δια ζώσης εκπαίδευση, με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή των αντίστοιχων ράπιντ τεστ. Προωθώντας έτσι την οικονομική ασφυξία, τις διακρίσεις και την τιμωρία των ανεμβολίαστων φοιτητών. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους φοιτητές, καθώς οι φοιτητές των ιατρικών σχολών, θα είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν αν θέλουν να παρακολουθήσουν τις κλινικές και τα υποχρεωτικά εργαστήρια της σχολής τους. Έτσι όπως ακριβώς οι υγειονομικοί που δεν είχαν εμβολιαστεί αποκλείστηκαν από το δικαίωμα τους στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση, έτσι και τώρα οι ανεμβολίαστοι φοιτητές ιατρικής αποκλείονται από την πρόσβαση στην παιδεία. Άλλωστε, ακολουθώντας τον συστημικό συλλογισμό, αν δεν νοείται να εργάζεται ανεμβολίαστος υγειονομικός. τότε μάλλον δεν νοείται και να σπουδάζει ανεμβολίαστος φοιτητής/τρια.

Αντίστοιχη άποψη φαίνεται να έχουν κάποια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) όπου στην ιστοσελίδα του ιδρύματος για το μάθημα της Μοριακής Μικροβιολογίας, ζητείται από τους φοιτητές να είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και να αποστείλουν ή να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό και δεν θα έπρεπε να ζητιέται σε καμία περίπτωση από κανέναν. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν αφού αναγράφεται ότι: «Καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι με τον νόμο υποχρεωτικός τα παραπάνω αποτελούν προτροπή. Ωστόσο, θεωρώ ότι 3ετης φοιτητής/τρια Βιολογίας που αγνοεί η δεν αποδέχεται την σημασία των εμβολίων δεν έχει την προαπαιτούμενη γνώση και ορθολογική σκέψη για το μάθημα μου (Συνεπώς δεν έχει νόημα να το επιλέξει)». Με λίγα λόγια ο καθηγητής της Μοριακής Μικροβιολογίας καθιστά τον εμβολιασμό των φοιτητών, προαπαιτούμενο για την παρακολούθηση του μαθήματος που διδάσκει για λογαριασμό του ΕΚΠΑ. Μάλιστα είναι εμφανές πως ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων φοιτητών δεν έχει καν κάποιο υγειονομικό μανδύα. Αντίθετα, λέγεται καθαρά πως αποκλείονται γιατί δεν έχουν την «προαπαιτούμενη ορθολογική σκέψη». Δηλαδή δεν πληρούν τα ιδεολογικά κριτήρια  που, κατά την άποψη του διδάσκοντος, είναι απαραίτητα για να παρακολουθήσει κανείς τις παραδόσεις του!

Αναρωτιόμαστε βέβαια, ποια είναι η γνώμη της διοίκησης του ΕΚΠΑ για έναν καθηγητή που προωθεί ανοιχτά και χωρίς καμία νομική κατοχύρωση τον αποκλεισμό και την διάκριση των φοιτητών με βάση τον εμβολιασμό τους; Αλλά και πως επιτράπηκε να γραφτεί κάτι τέτοιο στη δημόσια σελίδα του e-class της σχολής;

Ι.Κ.

Σχόλια

Exit mobile version