Αρχική κοινωνία εργασία «Υπέρ πάντων όλων ο...

«Υπέρ πάντων όλων ο αγών», λένε οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Ενότητα με την κοινωνία, κόντρα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Ευθυμιάτου.

Με ένα κοινό σύνθημα «Θα σταματήσουμε τους τραμπουκισμούς με αγώνα» εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, παρά τη σκληρή στάση που τηρεί το αρμόδιο υπουργείο, απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις, απολύσεις, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Ύστερα από μια πλήρη εβδομάδα κινητοποιήσεων, που χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη μαζικότητα και υψηλά ποσοστά συμμετοχής, με δράσεις που έδιναν μηνύματα για δυναμική συνέχιση του αγώνα και γενίκευσή του κατά του Μνημονίου, οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα των μεταφορών προσανατολίζονται και σε νέες εναλλακτικές μορφές αγώνα.

Μήνυμα ενότητας προς την κοινωνία
Το σύνθημα για ενότητα του αγώνα και γενίκευσή του κατά των όρων που επιβάλλει στην καθημερινή ζωή το Μνημόνιο έδωσαν οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, που με μηχανοκίνητη πορεία τους την περασμένη Τετάρτη έδωσαν το στίγμα τους και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Υγείας, που τελεί υπό κατάληψη από απεργούς γιατρούς του ΙΚΑ, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.
Χαρακτηριστική η δήλωση του Απόστολου Κασιμέρη, μέλους του Δ.Σ. του Συνδικάτου της ΕΘΕΛ: «Το Μνημόνιο το υφιστάμεθα όλοι μαζί, άρα πρέπει να αγωνιζόμαστε ενωμένοι».
Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, που συμπληρώνουν πια 2 μήνες κινητοποιήσεων, επισημαίνουν ότι και λόγω της απαράδεκτης στάσης του υπουργείου να τους απειλεί με απευθείας απολύσεις, επειδή απεργούν, ή να προδικάζει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, η μορφή του αγώνα πρέπει να αλλάξει.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο Δρόμο ο Νίκος Σιαπάτης, πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, «δεν κάνουμε πίσω. Ακόμη και αν το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, θα “θεραπεύσουμε” με διαρκή αγώνα στην πράξη τις διατάξεις που καταστρέφουν τα εργατικά κεκτημένα». Ο ίδιος δηλώνει: «Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν είμαστε εναντίον του. Δεν επιδιώκουμε την ταλαιπωρία του. Προχωρήσαμε σε συμβολικές ενέργειες αποχής από τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τον καλούσαμε να μην πληρώσει εισιτήριο, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο εκτρωματικό νομοσχέδιο. Θέλουμε την κοινωνία μαζί μας».
Το ίδιο επισημαίνει και ο Απ. Κασιμέρης: «Πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση στα κινήματα “Δεν Πληρώνω”, που εγκυμονούν μια προοπτική λαïκής εξέγερσης, προϋποθέτουν κοινωνικές συναινέσεις και δραστηριοποιούν πλατύ κόσμο που δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να κάθεται στον καναπέ του». «Μπορούμε», μας είπε, «όλοι μαζί, εργαζόμενοι και επιβατικό κοινό, να διαμορφώσουμε τους όρους που θα τρομάξουν την κυβέρνηση και την τρόικα, μεταστρέφοντας το κλίμα εκφοβισμού που προσπαθούν να περάσουν στους απεργούς εργαζόμενους».

Αγωνιστική απάντηση στους εισαγγελείς από το μετρό
Η πραγματοποίηση της απεργίας στο μετρό αυτή την εβδομάδα, παρά την κήρυξή της ως «παράνομης και καταχρηστικής» από τα δικαστήρια, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και απειλές για διοικητικές, αστικές και ποινικές κυρώσεις στους απεργούς.
Ο Δρόμος μίλησε με τον πρόεδρο του μεγαλύτερου σωματείου στο μετρό (ΣΕΛΜΑ), Αντώνη Σταματόπουλο, ένα συνδικαλιστή που δέχεται προσωπικές πιέσεις και απειλές για την ανυποχώρητη στάση του. Τα ερωτήματα που θέτει δεν χωρούν σχολιασμό: «Γιατί στρέφονται νομικά κατά ενός εργαζόμενου που αγωνίζεται για το ψωμί του; Γιατί η Δικαιοσύνη κλείνει τα μάτια σε αυτούς που κατέστρεψαν την Ελλάδα και τον εργαζόμενο κόσμο; Γιατί στέλνουν εισαγγελέα μόνο στο μετρό και όχι σε όλα τα σωματεία; Επειδή τους τα είπαμε έξω από τα δόντια στη Βουλή;» Και καταλήγει: «Εμείς δεν τους φοβόμαστε. Με αγώνα θα σταματήσουμε τους τραμπουκισμούς της κατευθυνόμενης δημοκρατίας τους».  Σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΛΜΑ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, παραβρέθηκε και ο Μανώλης Γλέζος σε μια συμβολική κίνηση, δηλώνοντας τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων του μετρό και στον ίδιο τον Α. Σταματόπουλο. Πιθανώς την ερχόμενη Τρίτη, προετοιμάζεται και κοινή γενική συνέλευση και των τριών σωματείων του μετρό σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με πρόταση για γενίκευση του αγώνα με εναλλακτικές μορφές και διερεύνηση συνεργασίας και ενότητας με τα κινήματα των πολιτών.  Σε μια δήλωση συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του στο μετρό, ο Ν. Σιαπάτης, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στον ΗΣΑΠ, τόνισε: «Η κυβέρνηση αυτή δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για να εκφοβίσει το κίνημα. Δεν έχει ούτε ένα επιχείρημα για να στηρίξει τις πολιτικές της και καταφεύγει σε τραμπουκισμούς.
Οι εργαζόμενοι θα απαντήσουμε». Και ο Απ. Κασιμέρης εξέφρασε τη στήριξη της Ανεξάρτητης Παρέμβασης της ΕΘΕΛ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι δεδομένο ότι τα δικαστήρια βγάζουν τις κινητοποιήσεις παράνομες. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς για να ανατρέψουμε αυτό το δεδομένο».

Ο αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές
Από τον παροιμιώδη –για τα σύγχρονα δεδομένα του κινήματος- εργατικό αγώνα, που διαρκεί ήδη δύο μήνες, οι απεργοί των ΜΜΜ έχουν λάβει αρκετά μαθήματα και πλέον δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με άλλες μορφές κινητοποιήσεων.
Η συμβολική κατάληψη γραμμών του ΗΣΑΠ στο σταθμό Αττικής από τους ίδιους τους εργαζόμενους, την προηγούμενη Πέμπτη, είναι ένα παράδειγμα, με τους ίδιους να κάνουν λόγο για «αγώνα διαρκείας, που θα φέρει αποτελέσματα, με την κοινωνία στο πλάι των εργαζομένων για πραγματικά δημόσιες, κοινωφελείς, αστικές συγκοινωνίες». Αναφορικά με το εισιτήριο, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ζητούν επισήμως να «παγώσουν» οι τιμές και να μην ισχύσουν στην πράξη οι αυξήσεις. Και οι εργαζόμενοι στο μετρό λένε «ναι» στη συνέχιση του δίκαιου αγώνα τους, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσουν και θα στηρίξουν –σε συνεργασία και με τους πολίτες- οποιαδήποτε μορφή αγώνα.  
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες τονίζουν ότι, παρά το ότι έχουν «αιμορραγήσει» οικονομικά από τις συνεχιζόμενες απεργίες, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους, αλλά θα προχωρήσουν μπροστά με περισσότερες συμβολικές ενέργειες (καταλήψεις, πορείες, διαμαρτυρίες), δείχνοντας ότι «το κίνημα έχει αφυπνιστεί».

 

Ο «διάλογος» του παραλόγου

«Το τελευταίο για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση είναι ότι δεν διαβουλεύεται ή δεν κάνει διάλογο. Ο διάλογος όμως έχει ένα χρονικό ορίζοντα». Τάδε έφη στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, σε ένα κρεσέντο θεατρινισμού, την ίδια ώρα που δήλωνε ευθαρσώς προς τους απεργούς εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες ότι «ο διάλογος συνεχίζεται».
Φάσκοντας και αντιφάσκοντας ο υπουργός, με την πάγια πλέον ειρωνική τοποθέτησή του απέναντι σε όσους κλάδους αντιστέκονται στο ξήλωμα δικαιωμάτων, κεκτημένων και, ουσιαστικά, στην καταβαράθρωση του βιοτικού τους επιπέδου, δείχνει πόσο σοβαρά αντιλαμβάνεται η κυβέρνησή του το διάλογο.
Όταν, από το καλοκαίρι του 2010, οπότε και έγιναν οι μαζικές απολύσεις στο μετρό, αρνείται να δεχθεί για διαβούλευση εκπροσώπους των εργαζομένων -τους οποίους «περιέλαβαν» οι φουσκωτοί του υπουργείου σε προσπάθειά τους να συνομιλήσουν με κάποιον αρμόδιο-, όταν στρέφεται ανοικτά και δημοσίως κατά των εργαζομένων που απεργούν, απειλώντας με νομικές προσφυγές, ο κ. Ρέππας αποδεικνύει πώς και με ποιους συνδιαλέγεται.
Εκτός κι αν το «κράτος» του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ως «συνομιλητές» μόνο συγκεκριμένους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, που εύκολα αποδέχονται να καταθέσουν τα όπλα του αγώνα και να εξυπηρετήσουν τις διαθέσεις της τροϊκανής κυβέρνησης.                                       

Γ.Κ.

Σχόλια

Exit mobile version