Οι ειδικοί έχουν βγάλει και αρκτικόλεξο: SAM. Αντιστοιχεί στον όρο Severe Acute Malnutrition, δηλαδή «σοβαρός υποσιτισμός οξείας μορφής». Σε απλά ελληνικά, το αρκτικόλεξο θα ήταν ΠΤΠ: «πεθαίνω της πείνας». Αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και πάνω απ’ όλα τα παιδιά ενός κατώτερου θεού: στην Υεμένη, για παράδειγμα, ένα στα πέντε παιδιά κινδυνεύει να πεθάνει λόγω SAM, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα αυτή έχει κυριολεκτικά ανατιναχτεί εξαιτίας της σαουδαραβικής επέμβασης, που στόχο έχει την αποτροπή του ελέγχου της από τους φιλοϊρανούς Χούθι: ήδη οι υποδομές της έχουν καταστραφεί, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει από την πείνα και από επιδημία χολέρας*.
Τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων προειδοποιεί ότι 360.000 παιδιά κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν από υποσιτισμό. Ιδίως στο νότο της Υεμένης, όπου ο κάτω των 5 ετών πληθυσμός παιδιών ανέρχεται σε 1,4 εκατομμύρια, πάνω από μισό εκατομμύριο υποφέρουν από αυτό που περιγράφει το αρκτικόλεξο SAM… Από το ίδιο σύνδρομο υποφέρουν και εκατοντάδες χιλιάδες έγκυες και θηλάζουσες μητέρες. «Από τον Ιούλιο χτυπάμε το καμπανάκι, ότι η Υεμένη βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής κρίσης. Αν ο πόλεμος δεν τελειώσει τώρα, φτάνουμε σε ένα σημείο δίχως επιστροφή. Μια ολόκληρη γενιά νεαρών Υεμενιτών κινδυνεύει να χαθεί», έλεγε προ ημερών η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη…
Για όλα φταίει ο… Covid-19
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και ο ΟΗΕ αναζητούν κατεπειγόντως 50 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά η διεθνής κοινότητα λέει ότι δεν έχει: λόγω της πανδημίας, πολλά κράτη σταμάτησαν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, οξύνοντας την πείνα (και) στην Υεμένη. Την ίδια στιγμή βέβαια οι πλούσιες δυτικές δυνάμειςεξακολουθούν να συσσωρεύουν όχι δεκάδες εκατομμύρια, αλλά δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας όπλα στη Σαουδική Αραβία για να συνεχίσει να καταστρέφει την Υεμένη. Ένα εκατοστό των κερδών τους να πρόσφεραν, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Αλλά η πανδημία είναι μια καλή δικαιολογία. Και αν χαθεί «μια ολόκληρη γενιά νεαρών Υεμενιτών», ίσως να λυθεί και το πρόβλημα της ευθυγράμμισης αυτής της χώρας με τα σχέδια της Δύσης για την περιοχή… Οπότε εξηγείται και το πώς τα μεγάλα ΜΜΕ φροντίζουν να μην παρενοχλούν τις συνειδήσεις των Βορειοαμερικανών και Ευρωπαίων για όσα συμβαίνουν εκεί.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε πολλές ακόμη χώρες της ευρύτερης περιοχής. Αλλά πρέπει κανείς να ψάξει στα ψιλά γράμματα για να την ανιχνεύσει. Η UNICEF και ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ανακοίνωναν προχθές ότι υπάρχει δραματική έλλειψη εμβολίων στην πολύπαθη –και επίσης ανατιναγμένη– Λιβύη. «Εδώ και 7 μήνες λείπουν βασικά εμβόλια με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία και η ίδια η ζωή των παιδιών», έλεγε κοινή ανακοίνωση των δύο διεθνών οργανισμών. Και πάλι, η αιτία εντοπίζεται στην απροθυμία των πλούσιων χωρών να βοηθήσουν εξαιτίας των προβλημάτων που τους προκαλεί ο Covid-19! Πάντως στη Λιβύη, για να λύσουν το άμεσο πρόβλημα, δεν θα χρειαζόταν καν να δώσουν το ένα εκατοστό των κερδών τους από τη «δράση» τους εκεί, ούτε βέβαια να στερήσουν τους πολίτες τους από τα μέσα καταπολέμησης της πανδημίας. Θα αρκούσε να αποδώσουν ένα ψήγμα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που η χώρα αυτή είχε καταθέσει (επί Καντάφι) σε δυτικές τράπεζες**, και τα οποία έχουν «παγώσει» μέχρι τη λήξη της σύρραξης – μιας σύρραξης που οι ίδιοι προκάλεσαν και συντηρούν!
* Περισσότερα για την Υεμένη εδώ
* «Όλοι εναντίον όλων στη Λιβύη»