Αντί να έρθουν δάσκαλοι, μειώνεται το ωράριο των σχολείων
Και με τη βούλα, πλέον, η πολιτεία αποσύρεται από την υποχρέωσή της να παρέχει ξενόγλωσση εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης όπου με απόφαση του (υπό αντικατάσταση) Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης αντί να καλυφθούν τα κενά των καθηγητών ξένων γλωσσών, απλώς μειώνεται το ωράριο λειτουργίας των σχολείων. Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Κλινάκης υπέγραψε απόφαση τροποποίησης του ωρολογίου προγράμματος 77 δημοτικών σχολείων σε όλο το νησί, καθώς πλέον φτάνουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και δεν ήρθαν ποτέ οι εκπαιδευτικοί που λείπουν για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Έτσι, τα παιδιά σε 29 δημοτικά σχολεία του Νομού Ηρακλείου, 27 του Νομού Ρεθύμνου και 21 του Νομού Λασιθίου σχολούν πλέον μία ή και δύο ώρες νωρίτερα, σε κάποιες περιπτώσεις από τις 12:15 το μεσημέρι.
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», η εξέλιξη αυτή αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα στην εκπαιδευτική διαδικασία και δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων ακόμα και μέσα στα ίδια τα σχολεία, καθώς κάποια τμήματα διδάσκονται ξένες γλώσσες και κάποια άλλα απλώς σχολάνε και πάνε σπίτι τους. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικά, Γερμανικά κ.λπ.) αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λείπουν ακόμα και δάσκαλοι για τα Αγγλικά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Μακράκης τονίζει πως θα ήταν ευχής έργο να σταλούν ακόμα και τώρα, λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς οι απαραίτητοι δάσκαλοι. Ωστόσο, καλεί το υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον να κάνει από τώρα έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και να φροντίσει ώστε από Σεπτέμβρη να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους για να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις.
Από τη μείωση του ωρολογίου προγράμματος, πάντως, προκύπτουν και άλλες παρενέργειες όπως οι σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις στις οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίες ενώ είχαν καθορίσει τα ωράριά τους τώρα πλέον πρέπει να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους έως και δύο ώρες νωρίτερα από το σχολείο. Τέλος, η έλλειψη ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο μόνον καλός οιωνός δεν είναι για έναν τόπο όπως η Κρήτη που ζει κατά μεγάλο μέρος από τον τουρισμό, γεγονός που επισημαίνεται και από τους τουριστικούς φορείς του νησιού.
Μάριος Διονέλλης