Στο πόδι οι κάτοικοι της Κρήτης για τα σχέδια της ΚΕΔ.

Του Μάριου Διονέλλη.

Στους δρόμους έχουν κατεβάσει τους κατοίκους του Ηρακλείου οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου για το «φιλέτο» της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες. Μια έκταση 738 στρεμμάτων που αποτελεί τη μόνη ελπίδα ανάσας στα ανατολικά για την άναρχα δομημένη πόλη του Ηρακλείου δίνοντας τη δυνατότητα, ως ελεύθερος χώρος, να αναπνεύσει κυριολεκτικά το υπερφορτωμένο τουριστικά και βιομηχανικά βόρειο παραλιακό μέτωπο ολόκληρου του Νομού.
Μετά το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης τα σχέδια «αξιοποίησης» έρχονται και επανέρχονται στο φως συνήθως στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Μέχρι σήμερα η κινητοποίηση των τοπικών φορέων και των κατοίκων έχουν διασώσει την περιοχή από την «ανάπτυξη» που της επιφυλάσσουν. Αυτή τη φορά όμως τα σχέδια ήρθαν φορτωμένα πάνω στο όχημα της οικονομικής κρίσης.

«Θησαυρός» για πούλημα
Στις αρχές Δεκέμβρη η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (δηλαδή η κυβέρνηση) παρουσίασε σχέδιο «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας με σκοπό την αποκόμιση εσόδων τριών έως πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2013. Στον κατάλογο και κάτω από την επιγραφή «πωλείται» περιλήφθηκαν 10 κρατικά ακίνητα τα οποία εντάχθηκαν στην νέα μόδα του fast track δηλαδή του κατά το δυνατόν ταχύτερου και με συνοπτικές διαδικασίες ξεπουλήματος. Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το γκολφ στη Ρόδο και η έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες ήταν στην κορυφή της λίστας. Από την εκποίηση του «θησαυρού» αυτού η κυβέρνηση ελπίζει να αποκομίσει έσοδα παραμερίζοντας τις ανάγκες των πολιτών σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές.
Για ακόμα μία φορά οι πολίτες στο Ηράκλειο ξεσηκώνονται και ετοιμάζονται να αποτρέψουν και αυτό τον «αναπτυξιακό» προγραμματισμό. Ήδη στις Γούρνες η επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών πραγματοποίησε συγκέντρωση-συζήτηση την Τετάρτη 5/1 με θέμα την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις διατυπώνοντας τη σθεναρή της θέση για αξιοποίηση του χώρου για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας, της υγείας του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

«Όπλο στα χέρια μας το ΣΧΟΟΑΠ»
Παρέμβαση για το θέμα έκαναν και οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης οι οποίοι με ανακοίνωσή τους θύμισαν πως για την περιοχή υπάρχει πλέον εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Γουβών (σ.σ. στον οποίο ανήκε η περιοχή και ο οποίος εντάχθηκε στο νέο καλλικρατικό Δήμο Χερσονήσου). Το εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ καθορίζει το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών ως «πολιτιστικό – παιδαγωγικό πνεύμονα του δήμου υπερτοπικής σημασίας». Καθορίζει επίσης τις χρήσεις που είναι συμβατές με το χαρακτήρα του χώρου, όπως επίσης και ότι η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της έκτασης της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%.
Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι ο σεβασμός των όρων του σχεδίου που έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λένε οι εκπρόσωποι των μηχανικών. Αντί για αυτό όμως το τελευταίο διάστημα συγκροτούνται ομάδες διοίκησης έργου «για την άρση των διοικητικών εμποδίων» (στη λογική του fast track) ξεσηκώνοντας και πάλι αντιδράσεις.
Οι πολίτες ζητούν από το νέο δήμαρχο Χερσονήσου Ζ. Δοξαστάκη αλλά και από τον αιρετό περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη να δεσμευτούν για την τήρηση των όρων του ισχύοντος Σχεδίου Χωροταξικής Ανάπτυξης. Στην προηγούμενη προσπάθεια «αξιοποίησης» της περιοχής, Δήμοι και Νομαρχία Ηρακλείου είχαν ορθώσει μέτωπο που τελικώς ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης Καραμανλή. Τότε όμως κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, ενώ τώρα είναι το ΠΑΣΟΚ. Και οι πολίτες ζητούν από τους «πράσινους» εκπροσώπους τους να δείξουν αντίστοιχο σθένος…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!