Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στην εκλογή του πρέσβη Φεραντίν Σινιρίλογλου στον ΟΑΣΕ (Γενικός Γραμματέας) είπε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης πως αυτή «αποτελεί σημαντική αντανάκλαση της εμπιστοσύνης στο κύρος της χώρας μας και της εξωτερικής της πολιτικής». Εξελέγη, σημείωσε ότι «με τις ψήφους 57 χωρών που εκπροσωπούν διαφορετικά στρατηγικά συμφέροντα από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές».

Ήταν μια υποψηφιότητα που ως γνωστό προωθήθηκε μαζί με την Ελλάδα. Δεν είναι έκπληξη που η Τουρκία αξιοποιεί την εκλογή και την παρουσιάζει ως θρίαμβος της πολιτικής της. Η πολιτική της Αθήνας, πολιτική κατευνασμού, επιτρέπει τις τουρκικές θριαμβολογίες. Επιτρέπει στην Τουρκία να παρουσιάζεται ως ήπια «ειρηνική» δύναμη.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Αθήνα κινήθηκε και σε αυτό το πεδίο για συνεργασία με την Τουρκία χωρίς να συζητήσει το ζήτημα με τη Λευκωσία, που αιφνιδιάσθηκε από την απόφαση της συμπόρευσης αυτής στον ΟΑΣΕ. Και έφερε τη Λευκωσία προ διλημμάτων. Εάν η κυπριακή πλευρά καταψήφιζε, ως όφειλε, την τουρκική υποψηφιότητα θα απέρριπτε και την ελληνική. Την ίδια ώρα, όπως διαμορφώθηκε το σκηνικό, με την παρέμβαση και τρίτων, στην περίπτωση κατά την οποία η Κύπρος καταψήφιζε το «δίδυμο», θα ήταν μόνη. Οι υπόλοιπες χώρες είχαν συνταχθεί με τις δυο υποψηφιότητες του κοινού ψηφοδελτίου Ελλάδος και κατοχικής Τουρκίας. Θα μπορούσε, βέβαια, να καταψήφιζε, να ήταν απομονωμένη, αλλά τουλάχιστον θα έσωζε την παρτίδα. Δεν θα στήριζε τον εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας.

Η ευθύνη για το σκηνικό που στήθηκε ανήκει στους Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη.

Κ. Βεν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!