Η εξέγερση των σκουπιδιών στη Βηρυτό ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, όταν το κίνημα Βρομάς κάλεσε διαδήλωση στην Πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού. Η διαδήλωση απευθυνόταν στην κυβέρνηση, με αφορμή την πολυήμερη μη συγκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη η οποία έχει δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, όμως η αστυνομία απάντησε με υπέρμετρη βία χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, μάνικες νερού, ακόμα και πλαστικές σφαίρες, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ότι χρησιμοποιήθηκαν και πραγματικά πυρά. Η βίαιη καταστολή εξόργισε τον κόσμο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διαδήλωση 15.000 ανθρώπων την επόμενη μέρα, στο κέντρο της Βηρυτού. Οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές συνεχίζονταν για πολλές μέρες με πολλές συλλήψεις και τουλάχιστον τριάντα τραυματίες.

Από τον Ιούλιο σταμάτησε η συλλογή των σκουπιδιών στη Βηρυτό, καθώς ακτιβιστές και κάτοικοι μπλόκαραν την εναπόθεση των σκουπιδιών σε υπερχειλισμένη χωματερή η οποία είχε ξεκίνησε να λειτουργεί προσωρινά από το 1997. Μετά την κινητοποίηση των κατοίκων την περσινή χρονιά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να βρει λύση.

Το σύνθημα Βρομάς προορίζεται για την κυβέρνηση μεταφορικά, αλλά ευθέως. Διαφθορά, αναποτελεσματικότητα και οικονομική κυριαρχία από μια στενή κλίκα είναι στο στόχαστρο των διαδηλωτών. «Τα σκουπίδια ενώνουν το λαό ενάντια στην κυβέρνηση», λένε πολλοί καθώς το αίτημα των διαδηλώσεων είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και λογοδοσία για την εκτεταμένη διαφθορά.

Στον Λίβανο υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση από το 2014, οπότε έπρεπε να γίνουν εκλογές. Για το ίδιο διάστημα η χώρα δεν έχει πρόεδρο. Οι εκλογές αναβάλλονται με δικαιολογία την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργεί ο πόλεμος στη Συρία και η τεράστια εισδοχή Σύριων προσφύγων στη χώρα.

«Η έλλειψη αξιόπιστων βασικών υπηρεσιών στη χώρα όπως παροχή νερού, ηλεκτρικού και συλλογή σκουπιδιών έχει μεγάλη ιστορία στον Λίβανο, εδραιώθηκε και επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, με την πολιτική διευθέτηση που διαμορφώθηκε μετά τον εμφύλιο και τις ισραηλινές επεμβάσεις που συμβαίνουν ανά διαστήματα», γράφει o κοινωνικός πολιτικός ιστοτόπος Jadaliya.

Η σύγχρονη Βηρυτός είναι μια νεοφιλελεύθερη πόλη. Πλούτος, ουρανοξύστες, πολυτελή μαγαζιά αλλά εντονότατη έλλειψη των στοιχειωδέστερων υπηρεσιών, τα τελευταία χρόνια, έχουν αναδείξει σημαντικά κινήματα με κυριότερο αυτό της υποστήριξης των Σύριων προσφύγων για τη διαβίωση αλλά και προστασία τους από τις συχνές ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται. Επίσης, έχουν αναδειχτεί συμμετοχικά κινήματα ενάντια στις συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις με κυριότερο το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας της Βηρυτού. Και όλα αυτά παρά την προσπάθεια επιβολής σιωπής λόγω κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!